Actorii Teatrului Naţional din Craiova ies la rampă în mai multe festivaluri din ţară şi străinătate

0
625

Sunt în vacanţă şi nu prea, pentru că, deşi perioada estivală este prin excelenţă un timp al concediilor, ei pregătesc evenimentele viitoare – apropiata stagiune artistică 2017-2018 şi participarea la festivaluri de profil din ţară şi din străinătate. Este vorba despre actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, pe care craiovenii îi vor revedea pe scenă după data de 20 septembrie, iar publicul din ţară îi va putea aplauda la Iaşi, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (5-12 octombrie), şi la Bucureşti, în cadrul Festivalului „Fest(in) pe bulevard” al Teatrului Nottara (7-18 octombrie) şi Festivalului Naţional de Teatru (20-30 octombrie). De asemenea, actorii craioveni au primit invitaţii la festivaluri de teatru în Chişinău şi Sarajevo.

Pentru a treia oară la Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău

TNC - Daca am gandi cu voce tareStagiunea artistică 2017-2018 aduce pentru trupa Naţionalului craiovean provocări nu numai la sediu, prin proiectele propuse, de teatru şi dans, ci şi în ţară şi peste hotare. Pe 26 şi 27 septembrie, actorii vor participa, la Chişinău, la Reuniunea Teatrelor Naţionale – cel mai mare eveniment teatral al anului în Republica Moldova. Două spectacole vor fi aduse în faţa publicului: Elefantul din cameră sau The Vibrator play”, de Sarah Ruhl, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu – o comedie neagră despre intimitate şi electricitate, ultima înţeleasă ca adjuvant al… intimităţii de cuplu, a cărei premieră a avut loc în martie a.c., şi „Exploziv”, de Elise Wilk, în regia lui Andrei Măjeri şi scenografia Alexandrei Panaite, cu premiera în ianuarie 2016.

Potrivit directorului artistic Vlad Drăgulescu, Teatrul Naţional din Craiova a primit invitaţie şi la un festival de teatru din Sarajevo, unde, pe 8 octombrie, ar trebui să prezinte spectacolul Dacă am gândi cu voce tare” pe textul autorului bosniac Adnan Lugonic, montat de Radu Afrim.

„Exploziv” – pe scenele din Iaşi şi Bucureşti

TNC - Elefantul din cameraTot în toamnă, trupa craioveană se pregăteşte să ridice cortina la trei festivaluri de gen din ţară. Unul este Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), de la Iaşi, care ajunge anul acesta la a X-a ediţie, bucurându-se de un prestigiu deosebit. FITPTI 2017 va avea loc între 5 şi 12 octombrie şi, potrivit directorului artistic Oltiţa Cîntec, „va stabili noi legături cu creatori din cele mai diverse colţuri ale lumii, oferind publicului său tânăr indiferent de vârstă noi motive să fie curios şi optimist”. Actorii craioveni vor prezenta pe scena ieşeană, în ultima zi de festival, spectacolul „Exploziv”.

Aceeaşi producţie în regia lui Andrei Măjeri este inclusă, pe 14 octombrie, şi în programul  Festivalului „Fest(in) pe bulevard” al Teatrului Nottara (7-18 octombrie). „Între 7 şi 18 octombrie vă aşteptăm la Nottara, dar şi în sălile teatrelor partenere din Bucureşti. Spectacolele româneşti, germane, croate, bulgare, moldoveneşti, argentiniene şi coreene sperăm să răspundă tuturor gusturilor şi exigenţelor estetice”, este invitaţia organizatorilor. Ediţia din acest an a evenimentului se desfăşoară pe opt secţiuni: „Invitaţi speciali”, „Text sau pretext”, „Criza pubertăţii, criza adolescenţei”, „Bulevardul comediei”, „Premiere în Festin”, „Spectacole-lectură”, „Colocvii”, „Întâlnirile AICT.RO”.

În Festivalul Naţional de Teatru, cu un spectacol de Radu Afrim

Montat la Craiova de Radu Afrim în premieră naţională, spectacolul Dacă am gândi cu voce tare”, după textul autorului bosniac Adnan Lugonic, face parte din selecţia oficială a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura între 20 şi 30 octombrie, la Bucureşti. Reprezentaţia va avea loc pe data de 29 octombrie şi îi va scoate la rampă pe actorii Cătălin Vieru, Iulia Colan, Constantin Cicort, Tamara Popescu, Marian Politic, Romaniţa Ionescu, Eugen Titu, Claudiu Mihail, Alex Calangiu, Raluca Păun, George Albert Costea, Dragoş Măceşanu, Costinela Ungureanu, Lili Sîrbu şi Cătălin Stratonie. FNT este organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), ARCUB şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Municipiului Bucureşti. Ediţia din acest an este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc.