Controale în industria produselor de protecţia a plantelor

0
463

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, a demarat acţiuni de verificare a obligaţiilor legale pe care le au comercianţii, utilizatorii şi prestatorii de servicii cu produse de protecţie a plantelor în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru 12 neconformităţi s-au aplicat sancţiuni în valoare de 21.600 lei, conform prevederilor OG nr. 4/1995 şi OG nr. 41/2007.

stropitControalele sunt extinse la nivelul ţării, atât în unităţi fitofarmaceutice, cât şi în pieţe, târguri, oboare şi chiar la utilizatorii sau prestatorii de servicii cu produse de protecţie a plantelor. „Acestea au un rol preventiv şi se doreşte ca disfuncţionalităţile constatate de-a lungul timpului să nu se mai regăsească, astfel încât verificările inspectorilor fitosanitari să aibă un rol preventiv şi de îndreptare şi doar, mai apoi de sancţionare”, se precizează într-un comunicat al MADR.

Primii controlaţi – cei din Capitală, apoi provincia

Agenţii economici sau persoanele fizice care desfăşoară sau doresc să desfăşoare activităţi cu produse de protecţie a plantelor, trebuie să respecte prevederile Ordonanţei nr. 4 din ianuarie 1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură, aprobată prin Legea nr.85 /1995, a Ordonanţei Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţia plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar aprobată prin Legea nr.28/2009.

Inspectorii fitosanitari din cadrul Direcţiei Fitosanitare Bucureşti au depistat în urma controalelor efectuate neconformităţi privind depozitarea produselor de protecţie a plantelor şi efectuarea de tratamente fitosanitare în condiţii improprii, ceea ce adus la anularea Autorizaţiei pentru utilizarea produselor de protecţia plantelor precum şi, anularea Autorizaţiei pentru prestări servicii, conform art.33 din OG nr. 4/1995 modificat prin art. 7 din OG nr 41/2007.

Produse expirate scoase la vânzare

De asemenea, au fost depistaţi operatori economici care comercializau produse de protecţie a plantelor fără a deţine certificat de înregistrare sau comercializau produse expirate, utilizatori care nu au returnat ambalajele şi produse etichetate necorespunzător. Pentru 12 neconformităţi s-au aplicat sancţiuni în valoare de 21.600 lei, conform prevederilor OG nr. 4/1995 şi OG nr. 41/2007. În baza protocolului încheiat intre Autoritatea Naţională Fitosanitară şi Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române, sunt constituie echipe de control pentru depistarea comercializării de produse de protecţie a plantelor contrafăcute şi/sau depozitate în locaţii neautorizate.