Dincă şi Solomon aruncă în aer proiectele Craiovei

0
372

Între viceprimarul Mărinică Dincă şi primarul Antonie Solomon s-a pornit o luptă pe viaţă şi pe moarte, iar acest lucru strică bunul mers al lucrurilor în CLM Craiova. În plenul de ieri,  situaţia a luat o întorsătură urâtă şi, dincolo de ipocrizia, atacurile şi tot circul de care aleşii au dat dovadă,  şedinţa a avut mult de suferit pentru că nu mai puţin de 10 proiecte nu au putut fi votate din lipsă de cvorum. Alte 13 proiecte de hotărâre nici nu au mai apucat să fie luate în discuţie pentru că au fost retrase de pe ordinea de zi, întrucât primarul nu a putut fi prezent în sală pentru a şi le susţine. Există şi o anomalie de ordin politic: propunerile lui Antonie Solomon au fost respinse chiar de colegii de partid, ceea ce e primul semn că acesta nu mai are cu votul cui să-şi susţină proiectele.

Primarul Antonie Solomon nu a fost prezent la şedinţa CLM de ieri, la pupitru instalându-se viceprimarul Mărinică Dincă. Explicaţia a fost că edilul s-a ferit să vină în plen pentru a nu se întâlni cu consilierul Emilian Ştefârţă – cel care ar fi trebuit să conducă şedinţa şi tot el fiind unul dintre cei cu care nu poate să comunice în timpul procesului. Cum între timp la conducerea plenului a fost desemnat un alt consilier, pedelistul Ion Ştefănescu, primarul nu ar mai fi avut motiv să stea deoparte. Tocmai această situaţie a fost speculată de viceprimarul Marinică Dincă. Fără să stea prea mult pe gânduri, secundul şi-a invitat şeful să vină în mijlocul consilierilor, propunând chiar să fie suspendată şedinţa pentru a fi aşteptat Antonie Solomon. După o ceartă pe marginea legalităţii acestui demers, care s-a iscat între consilierul PSD Constantin Răducănoiu şi Marinică Dincă, viceprimarul a insistat ca aleşii locali să decidă prin vot. «Dacă domnul primar a fost în eroare, atunci trebuie să-l sprijinim. Suntem suficient de înţelegători să-i acordăm toată bunăvoinţa necesară şi să-l aşteptăm», a spus Dincă.

Dincă, fanul lui Solomon

Pe măsură ce viceprimarul Mărinică Dincă insista şi mai mult că «domnul primar din inimile noastre» trebuie să vină la această şedinţă, consilierii PSD au ridicat şi ei tonul, exprimându-şi nedumerirea. «Nu e singura şedinţă pe care o purtăm fără domnul primar. Nu văd de ce insistaţi aşa de mult să vină acum şi vreţi să ne puneţi pe noi să-l aşteptăm aici o oră. Dacă aveţi probleme, atunci reglaţi-le la partid dar nu ne ţineţi pe noi aici şi poate dânsul nici nu este în localitate», a spus consilierul PSD, Virgil Boboc. Acelaşi lucru a fost susţinut şi de consilierul PSD, Dan Magla. «O să stăm să ne târguim aici, să transformăm şedinţele într-un circ?». Viceprimarul Marinică Dincă nici nu a vrut să audă. «Dorinţa noastră este să-l avem pe domnul primar alături. Nu înţeleg de ce nu se vrea acest lucru?». Ajungându-se în acest punct, consilierul PDL, Ana Gheorghe, a propus ca primarul să fie sunat chiar atunci pe mobil şi întrebat dacă vine sau nu la şedinţă. «Haideţi, domnilor, că suntem penibili», a răbufnit social-democratul Florentin Tudor. La vot, a ieşit totuşi că şedinţa se suspendă o oră, timp în care primarul trebuie aşteptat.

USL face pasul în spate

Dosarele au fost abandonate pe masă, iar consilierii au ieşit pe hol într-o pauză de-o oră. S-a fumat, s-au sfătuit pe grupuri politice şi fiecare tabără a decis ce poziţie să adopte. Unul dintre consilierii PDL l-au sunat pe primar, iar acesta a transmis că «nu poate să ajungă pentru că este la ţară, la Leamna», iar acest lucru se ştia cu câteva minute înainte de reînceperea plenului. Cert este că, după expirarea orei de aşteptare, s-a putut constata că Solomon nu a venit. Urmându-şi planul stabilit, consilierii PSD nu s-au mai întors nici ei în sală, lăsând băncile din stânga sălii goale. Pentru a nu lăsa gestul fără nici o explicaţie, consilierul PSD, Constantin Răducănoiu, le-a transmis colegilor ultimul mesaj: «Sunt mandatat de USL să transmit mesajul că nu putem să asistăm la un simulacru de şedinţă ca aceasta. Am constatat că, prin modul de lucru de astăzi, nu se face decât politică de partid, o politică a forţei», a spus consilierul PSD, Constantin Răducănoiu, după care a părăsit şi el şedinţa. Cei 14 consilieri PDL care au mai rămas în sală au început singuri a doua parte a şedinţei.

Marinică – Cherciu, un nou cuplu PDL în CLM

În decurs de două ore, consilierii PDL au dat cu capul şi tot ei au tras la poartă. Consilierul Dan Cherciu i-a ridicat mingile la fileu viceprimarului Mărinică Dincă. Într-una din luările sale de cuvânt, consilierul a pus problema pasajului suprateran. «Vin tot felul de Casandre care spun că e întârziat. Se doreşte ca proiectul să încetinească pentru ca cineva să demonstreze că ceva nu merge bine în lipsa lui. Eu îmi exprim convingerea că se va termina la timp şi ar fi bine ca primarul să nu uite promisiunea făcută de a delega atribuţiile pentru urmărirea acestui proiect viceprimarului Marinică Dincă». Preluând ideea, viceprimarul a ţinut să-i amintească primarului că i-a rămas dator cu Direcţia de Proiecte şi Programe, unde a promis că-l desemnează. «Eu am văzut poziţia domnului primar vizavi de pasaj şi vreau să-i arăt că, pe 28 mai, va fi gata. Nu mă voi plânge nici de constructori, nici de vremea de afară, nici de bani. Craiovenii merită să circule mai bine. Îi cer domnului primar să-mi dea Direcţia de Programe, aşa cum a promis, şi vă promit că, fără poveşti, fără lacrimi, fără zâmbete, ci numai muncind, vom face treabă», au fost câteva dintre declaraţiile acestuia.

Tehnica picăturii chinezeşti

Surse din cadrul CLM Craiova spuneau ieri că acest circ se datorează unui lupte interne care are loc în cadrul PDL Dolj. Potrivit acestora, Marinică Dincă şi Antonie Solomon nu ar fi doar simpli contracandidaţi în viitor, dar sunt şi exponenţii a două fracţiuni care s-au produs în cadrul organizaţiei judeţene. Concret, lucrurile se văd astfel din sânul taberei liberale: primarul ar face parte dintr-o grupare care gravitează în jurul ministrului Elena Udrea, în timp ce Marinică Dincă este ancorat în grupul care îl are drept catarg pe fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu. În acelaşi timp, circulă şi varianta că nici Marinică Dincă, în ciuda faptului că a fost nominalizat oficial drept candidatul PDL la Primăria Craiova, nu este bătut în cuie. Unii dintre consilieri spuneau ieri că viceprimarul a ieşit la atac, uneori mai voalat, alteori mai dur, pentru a-şi demonstra valenţele de candidat în faţa şefilor de la partid. Colaborarea sa foarte bună cu colegul Dan Cherciu este şi ea interpretată ca o posibilă relaţie de primar – viceprimar.