Gratuităţile RAT Craiova pornesc de la o pensie de 1.100 de lei

0
402

Pensionarii din Craiova beneficiază, în continuare, de abonamente gratuite pe autobuzele RAT, dar cu menţiunea că plafonul de la care se acordă această facilitate este puţin mai mare decât în anul trecut. Autorităţile locale spun că au făcut ajustările în raport cu creşterea punctului de pensie şi, implicit, a majorării pensiilor.

rat 1Și în anul 2017, pensionarii din Craiova pot să circule gratuit, în anumite condiţii, cu autobuzele şi tramvaiele RAT Craiova, autorităţile locale suportând ca şi până acum toate costurile de la bugetul local – un abonament pe toate liniile costă 65 de lei. Singura modificare a intervenit în ceea ce priveşte pragul de pensie de la care se acordă gratuităţile pe mijloacele de transport în comun. Consilierii municipali au aprobat, în şedinţa din ianuarie, un proiect de hotărâre în acest sens, iar noile criterii se aplică de la începutul acestei luni.

Pensia de 1.000 de lei a devenit 1.100 de lei

Autorităţile locale au dat curs unei solicitări din partea conducerii SC RAT Craiova. În adresa care însoţeşte proiectul de hotărâre, precum şi în raportul de specialitate, se precizează că se modifică suma de la care se acordă abonamente gratuite ca urmare a schimbărilor legislative ce au dus la majorarea pensiilor. „Conform informaţiilor primite de la Casa de Pensii Dolj, echivalentul pensiei de 1.000 de lei net din anul 2016 va fi 1.100 de lei, începând de la 1 februarie 2017 şi 1.200 de lei, începând de la 1 iulie 2017”, se arată în documentaţia Primăriei.

50% reducere pentru cei care depăşesc acest plafon

ratConcret, acum, beneficiază de gratuitate pe toate mijloacele de transport ale RAT Craiova pensionarii cu domiciliul în municipiul Craiova, care au vârsta de peste 70 ani, precum şi pentru cei care au un venit din pensie de până la 1.100 lei pe lună (şi nu 1.000 de lei ca până acum). Cei care au pensia mai mare de 1.100 de lei nu se mai încadrează la gratuitate totală, ci primesc o reducere cu 50% a preţului abonamentului, pentru orice tip de abonament. Aceeaşi reducere la jumătate din abonament o primesc şi studenţii care frecventează cursurile de zi la instituţiile de învăţământ autorizate din municipiu, dar şi elevii care frecventează cursurile de zi la instituţiile de învăţământ autorizate din Craiova.

O propunere năstruşnică: gratis pentru toată lumea

O idee excentrică legată de transportul în comun a venit din partea unui consilier liberal, chiar în momentul votului pe acest proiect. Marinel Florescu a propus, nici mai mult, nici mai puţin, ca gratuitatea să fie extinsă la toţi craiovenii, indiferent dacă sunt pensionari sau salariaţi. „Cred că s-ar atinge mai multe avantaje: o poluare mai mică în oraş, fiindcă oamenii ar lăsa acasă maşinile proprietate personală şi ar urca în noile şi vechile autobuze ale RAT SRL. Consider că şi suna este mică, după estimările mele aproximativ 3 milioane de euro”, a propus consilierul, considerând şi că bugetul Craiovei poate să suporte această sumă.

Cât ar costa

În şedinţa respectivă, după ce a mărturisit că a fost luat prin surprinde de această propunere, primarul interimar al Craiovei, Mihai Genoiu, a declarat că, în primul rând, trebuie să se verifice dacă RAT Craiova are suficiente autobuze ca să preia „acest şoc”. Răspunsul exact a venit din partea administratorului societăţii de transport, Sorin Manda: nu se poate, chiar şi dacă s-ar dori. Potrivit acestuia, efortul financiar ar fi de 50 milioane de euro, bani pe care Primăria Craiova nu poate să îi acopere întrucât întreg bugetul municipiului este de 70 milioane de euro.