Excelenţa Sa domnul Jan Gabor, ambasador al Slovaciei la Bucureşti: “Proiectul european nu se construieşte doar la Bruxelles”

0
451

Reprezentanţa Comisiei Europene în România au organizat, săptămâna trecută, o conferinţă de presă de bilanţ al Preşedinţiei slovace a Uniunii Europene, avându-l ca invitat pe Excelenţa Sa domnul Jan Gabor, ambasador al Slovaciei la Bucureşti.

ambasdaorDe calitatea negociatorilor săi, de sprijinul acordat de guvern şi de societatea civilă programului său şi de implicarea activă a fiecărui cetăţean depinde atât succesul unei Preşedinţii a Consiliului UE, cât şi, mult mai important, drumul pe care îl va urma Uniunea Europeană în următorii ani. Aceasta este principala concluzie a dezbaterii pe tema experienţei Slovaciei la cârma Uniunii Europene. De asemenea, a fost subliniată importanţa pregătirii temeinice pentru îndeplinirea acestui rol, astfel încât programul stabilit să fie îndeplinit în totalitate şi cu cât mai mari beneficii pentru cetăţeanul european.Proiectul european nu se construieşte doar la Bruxelles, ci şi pe plan local, prin cooperarea dintre statele membre. Cu cât această cooperare este mai eficientă şi susţinută, cu atât Uniunea Europeană devine mai puternică“, a declarat în intervenţia sa de deschidere Excelenţa Sa, Jan Gabor, precizând că Preşedinţia UE i-a dat ocazia să întărească şi relaţiile bilaterale cu România.

Important este să ascultăm ce ne spun cetăţenii, cu fiecare vot pe care-l dau

angela cristeaÎn timpul dezbaterii au fost trecute în revistă momentele principale care au punctat perioada Preşedinţiei, cum ar fi summitul de la Bratislava, lansarea Corpului european de solidaritate, înfiinţarea Pazei europene de coastă şi frontieră, punerea în aplicare a Planului de investiţii şi relansarea economică în Europa şi, nu în ultimul rând, concentrarea pe o creştere sustenabilă care să aducă beneficii tuturor cetăţenilor europeni. Important este să ascultăm ce ne spun cetăţenii, cu fiecare vot pe care-l dau, astfel încât să construim Uniunea pe care o aşteaptă de la noi. Pentru aceasta, avem nevoie, în acelaşi timp, de o viziune strategică pe termen lung şi de capacitatea de a răspunde în timp real la crize“, a subliniat, la rândul său, Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Preşedinţia Consiliului se asigură prin rotaţie între statele membre UE la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade, Preşedinţia conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuităţii lucrărilor UE în cadrul acestuia. România va deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE în perioada ianuarie-iunie 2019.