Eveniment important, ieri, la Liceul „Charles Laugier” din Craiova. Elevii instituţiei de învăţământ au participat la şedinţe de profilaxie dentară, în cadrul proiectului „Sănătate dentară de nota 10”, coordonat de medicul stomatolog Andrei Ilie, cadru didactic al liceului, la care au participat 14 voluntari din cadrul Asociaţiei studenţilor în medicina dentară, cei care se împlică de nouă ani în astfel de programe destinate elevilor din toate ciclurile de învăţământ.
Pentru Liceul „Charles Laugier” este încă o activitate extra-şcolară, la care iau parte elevii şi cadrele didactice din unitate. „Am dovedit că, pe lângă misiunea educaţională, avem şi alte proiecte extra-curriculare, iar programele cu aplicabilitate europeană stau mărturie. Vizita voluntarilor studenţi face parte din acest program amplu de educare a tinerilor. Dar, mai multe vă pot spune coordonatorul şi tinerii de la Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova”, a precizat prof. Roxana Budică, director adjunct al Liceului „Charles Laugier”, care s-a ocupat de punerea în practică a proiectului.
Receptivitate în rândul elevilor
„Sănătate dentară de nota 10” a debutat în urmă cu nouă ani şi are drept scop măsuri profilactice de sănătate . „De la început, am considerat că este nevoie de o educaţie a copiilor şi tinerilor din şcoli, în ceea ce priveşte igiena dentară. Am mers în şcoli şi am purtat discuţii cu elevii, care, la început, se arătau reticenţi, asta şi din cauza emoţiilor inerente vârstei, dar, la finalul întâlnirilor eram şi suntem asaltaţi cu întrebări adresate de către tineri. Cei mai receptivi au fost cei din ciclul primar, dar, în ultimul timp, am observat un interes crescând şi din partea celor de gimnaziu şi liceu. Din grupul de lucru fac parte doi medici, un farmacist şi 16 studenţi voluntari. În acest an, am avut opt unităţi şcolare vizitate, dar, de-a lungul timpului, cred că am acoperit întreg judeţul. Am fost sprijiniţi şi de o firmă specializată în componente de igienă orală, care ne-au ajutat să ajungem şi în mediul rural ”, a menţionat medicul Andrei Ilie. Una dintre studentele voluntare, Cristina Dumitru s-a arătat încântată de proiectul la care participă , „deoarece este un lucru foarte important pentru noi să participăm la aceste acţiuni. Astăzi suntem 14 veniţi la „Charles Laugier”, ne-am împărţit pe grupe şi am discutat cu elevii. Am avit surpriza plăcută să-i vedem pe colegii noştru mai mici că sunt interesaţi de sănătatea lor dentară ”. La rândul său, un elev de 17 ani, Mihai Ionaşcu, s-a arătat încântat de cele văzute, „având de învăţat şi, mai mult, ne va fi folositor în viaţă, iar eu, chiar zilele trecute, am mai participat la o acţiune de educaţie sexuală. Sunt proiecte pe care le consider foarte binevenite”.