Primul pas pentru construcţia de noi spitale în Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. Acord între Ministerul Sănătăţii şi BEI

0
396

spital-mobil-770x470Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de servicii de consiliere, în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. Construirea noilor spitale propuse este inclusă în Strategia României pentru sectorul Sănătăţii şi în Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020. Ele fac parte dintr-o reţea strategică ce numără opt spitale regionale, oferind o acoperire naţională integrală, cu servicii medicale integrate şi asistenţă de înaltă calitate pentru pacienţii care necesită intervenţii prompte şi care se află în condiţii critice.

„Experţii BEI vor consilia România asupra modului în care serviciile medicale pot fi îmbunătăţite în ţară. Suntem interesaţi să sprijinim realizarea de facilităţi ultramoderne, adică tipul de asistenţă de sănătate pe care cetăţenii UE din secolul XXI o merită”, a declarat, ieri, vicepreşedintele BEI Vazil Hudak, responsabil pentru servicii de consiliere, adăugând că România va beneficia de asistenţă prin intermediul Platformei europene de consiliere în materie de investiţii (EIAH – European Investment Advisory Hub), parte a Planului de investiţii pentru Europa lansat în 2014. În ultimii 35 de ani nu au fost construite noi unităţi spitaliceşti importante în România. Cele trei noi facilităţi planificate sunt amplasate în mod strategic, pentru a avea o arie de acoperire cât mai mare.

Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii este o iniţiativă comună a Comisiei Europene şi Băncii Europene de Investiţii, în cadrul Planului de investiţii pentru Europa. Platforma oferă acces la o serie de programe şi iniţiative de consiliere şi asistenţă tehnică, inclusiv prin reţeaua sa de instituţii partenere. Promotorii de proiecte, autorităţile publice şi companiile private pot beneficia de asistenţă tehnică pentru ca proiectele lor să depăşească stadiul de propunere, să fie pregătite pentru a deveni obiective de investiţii, precum şi pentru a obţine consiliere în ceea ce priveşte sursele de finanţare adecvate şi acces la o gamă unică de expertiză tehnică şi financiară.

Proiecte de 154 de miliarde euro, în 27 de state membre

Pentru a promova Planul de investiţii, Comisia a propus consolidarea sprijinului oferit la nivel local prin Platforma de consiliere, împreună cu furnizarea de asistenţă tehnică specializată, la acelaşi nivel, în întreaga UE. Planul de investiţii pentru Europa se concentrează pe consolidarea investiţiilor europene în vederea creşterii economice şi creării de locuri de muncă. El realizează acest obiectiv prin utilizarea inteligentă a resurselor financiare noi sau deja existente, eliminarea obstacolelor din calea investiţiilor şi oferirea de vizibilitate şi asistenţă tehnică proiectelor de investiţii.

Se estimează că proiectele şi acordurile deja aprobate pentru finanţare prin Fondul European de Investiţii Strategice (FEIS) vor mobiliza 154 de miliarde de euro în termeni de investiţii totale, în 27 de state membre, şi vor sprijini aproape 377.000 de IMM-uri. În data de 14 septembrie 2016, Comisia Europeană a propus extinderea FEIS, prin mărirea capacităţii financiare şi duratei sale, precum şi prin consolidarea punctelor sale forte.

Licitaţia ar putea începe în a doua jumătate a anului 2017

Acordul a fost semnat, la sediul Guvernului, de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi vicepreşedintele BEI, Vazil Hudak. Practic, experţii BEI sunt cei care se vor ocupa, gratuit, de realizarea studiilor de fezabilitate, de stabilirea documentaţiei şi organizarea licitaţiei. „Ce facem astăzi este să semnăm un acord cu Banca Europeană de Investiţii prin care România va primi asistenţă gratuită, o consultanţă gratuită. (…) Prin această consultanţă, în a doua parte a anului viitor, Guvernul României, oricare ar fi el, va putea lansa licitaţiile pentru cele trei spitale regionale. Va avea la dispoziţie planuri făcute de experţi internaţionali, experţi cu experienţă relevantă în construcţia de spitale de o asemenea anvergură.(…) Structura de departamente şi servicii este în curs de finalizare de către experţii români şi consultanţi străini. Aceasta va ţine cont atât de infrastructura medicală deja existentă cât şi de mobilitatea pacienţilor, mobilitate locală sau regională. (…) Terenurile deja au fost selectate. Două dintre ele sunt deja în proprietatea Ministerului Sănătăţii, iar documentul pe care îl semnăm astăzi este esenţial pentru că pregătirea proiectelor de investiţii este esenţială”, a declarat ministrul Sănătăţii la finalul întâlnirii de la sediul Guvernului.

Potrivit calendarului stabilit deja, licitaţia ar putea fi pornită în a doua jumătate a anului 2017, a declarat Vlad Voiculescu. „În afară de cele 150 de milioane fonduri europene, pe care îi avem la dispoziţie, vom avea nevoie, estimarea noastră este că numai aceste trei spitale vor costa peste 600 de milioane de euro. Vorbim despre peste 200 de milioane pentru fiecare obiectiv de investiţii. Pe lângă cele 150 de milioane vom avea nevoie de alte 450 de milioane care vor trebui să vină fie de la bugetul de stat, fie din alte surse”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, spitalele regionale vor avea până la o mie de paturi fiecare. Semnarea acordului de luni vine după ce, în luna mai, comisarul european Corina Creţu declara că cei 150 de milioane de euro aşteaptă încă la Bruxelles, pentru care “nici măcar amplasamentele nu au fost definitivate”. Vicepremierul Vasile Dâncu preciza atunci că întârzierile s-au produs pentru că nu a existat consens pe plan local. (Mediafax)