Între 3 şi 5 ani de închisoare pentru proxeneţii care acţionau în Austria şi Germania

0
451

tribunal arestat

Doljenii „săltaţi” pe 5 aprilie a.c., trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi şantaj, au fost condamnaţi la sfârşitul săptămânii trecute. Oamenii legii au stabilit că, în perioada decembrie 2015 – martie 2016, inculpaţii au exploatat sexual în Craiova, dar şi în Germania şi Austria, mai multe tinere racolate din localităţi din Dolj. Cei cinci şi-au recunoscut faptele şi au primit pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani de închisoare cu executare. Patru dintre inculpaţi, care sunt după gratii de la destructurarea grupării, au fost menţinuţi în arest preventiv, iar hotărârea Tribunalului Dolj, care nu este definitivă, poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, în cursul zilei de marţi, 5 aprilie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul poliţiştilor IPJ Dolj şi al jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, au descins în mai multe localităţi din Dolj, dar şi în Craiova, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional specializat în trafic de persoane şi proxenetism. Oamenii legii au făcut cinci percheziţii domiciliare în Melineşti, Goieşti şi Craiova, în urma cărora au fost ridicaţi Adrian Marius Dincă, de 23 de ani, Darius Iustin Stoica (28 de ani), din Craiova, Angelică Marian Smarandache (30 de ani) şi Florin Daniel Veleanu (36 de ani), din Craiova. În plus, în urma descinderilor au fost ridicate telefoane mobile, documente de transfer bancar, hard-disk-uri şi un pistol cu bile marca Mauser.

Tinerele erau exploatate local, dar şi în Germania şi Austria

Potrivit anchetatorilor, din cercetările efectuate de poliţiştii BCCO Craiova s-a stabilit că, în perioada decembrie 2015 – martie 2016, membrii grupării au racolat, transportat şi exploatat sexual în Craiova, dar şi în Germania şi Austria, mai multe tinere din judeţul Dolj. Cei patru tineri au fost duşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde, în urma audierilor, procurorul de caz a dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism. Miercuri seară, cei patru au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, care le-a emis mandate de arestare preventivă pe 30 de zile, de atunci fiind menţinuţi după gratii. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările, iar pe 27 mai a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei patru arestaţi, împreună cu un alt „partener”, Mihai Georgică Joiţa, au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism. Dosarul a fost analizat în procedura camerei preliminare, iar pe 25 iulie a.c., judecătorii au respins cererile inculpaţilor, au constatat legalitatea probelor administrate şi a rechizitoriului, dispunând începerea judecării procesului.

Pe 14 septembrie a fost primul termen de judecată al procesului, la Tribunalul Dolj, iar joi, 20 octombrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa. Cei cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele şi au cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Judecătorii le-au admis cererile şi i-au condamnat la pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 anid e închisoare cu executare: Darius Iustin Stoica – 2 ani şi 10 luni închisoare cu executare, Adrian Marius Dincă – 5 ani de închisoare cu executare, Angelică Marian Smarandache – 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, Florin Daniel Veleanu – 3 ani de închisoare cu executare, iar Mihai Georgică Joiţa – 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de obligaţii impuse de instanţă. Primii patru au fost menţinuţi în arest preventiv, perioda petrecută după gratii urmând să se scadă din pedepse. Victimele nu s-au constituit părţi civile, astfel că inculpaţii n-au fost obligaţi la despăgubiri, în schimb judecătorii le-au confiscat banii găsiţi la percheziţii şi au dispus să achite fiecare câte 2.500 lei cheltuieli judiciare: „Dispune confiscarea de la inculpatul Dincă Marius Adrian a sumei de 8.000 euro, de la inculpatul Veleanu Florin Daniel a sumei de 450 euro şi de la inculpatul Stoica Darius-Iustin a sumei de 1.900 lei. Fiecare dintre inculpaţii Stoica Darius-Iustin, Dincă Marius Adrian, Veleanu Florin Daniel, Smarandache Angelică Marian şi Joiţa Mihai Georgică sunt obligaţi la plata a câte 2500 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 19.10.2016”, se arată în hotărârea TribunaluluI Dolj. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.