Primaria Craiova prelungeşte termenul pentru locuinţele MApN

0
52

cartier chinezesc cartier chinezesc (1) cartier chinezesc (2) cartier chinezesc (3)Chinezii nu mai pot termina la timp cele 250 de locuinţe de pe strada Caracal pe care Primăria Craiova trebuie să le pună la dispoziţia MApN. Pentru a nu pierde totuşi terenul pe care se construieşte cartierul de locuinţe al Craiovei, municipalitatea se aflăîn situaţia de a solicita o prelungire cu trei ani a termenului final. Reprezentanţii MApN cer, în plus, acte din care reiasă de ce s-a ajuns în această situaţie.

Consilierii municipali sunt convocaţi, joi, într-o şedinţă pentru a vota, printre altele, şi o solicitare a Primăriei Craiova de prelungire a termenului de predare a celor 250 de locuinţe din incinta cartierului chinezesc către MApN. La mapa proiectului este ataşată o adresă a ministerului, care fusese trimisă primăriei pe data de 11 octombrie. După ce atrage atenţia că termenul de predare a locuinţelor, termen prevăzut prin Hotărârea de Guvern nr. 1052/2013, expiră pe data de 15 ianuarie 2017, reprezentanţii ministerului recomandă Primăriei Craiova ca, dacă se află în imposibilitatea de a nu le termina la timp, să solicite prelungirea datei de predare.

”Având în vedere că, la data de 15.01.2017, se împlineşte termenul prevăzut de art.3 din HG nr. 1052\2013, fără a fi îndeplinită obligaţia asumată de autoritatea publică locală prin hotărârile proprii şi prevăzută în actul normativ, se impune prelungirea termenului prin completarea termenului HG nr. 1052\2013”, se arată în adresa MApN.

Ministerul cere acte

În aceeaşi adresă, reprezentanţii ministerului cer Primăriei Craiova şi mai multe documente pentru a se vedea de ce s-a întârziat lucrarea. Ministerul cere să îi fie pus la dispoziţie un documentar din care să reiasă ce activităţi a desfăşurat autoritatea pentru realizarea locuinţelor şi care au fost aspectele de ordin tehnic şi economic ce au condus la această situaţie. De asemenea, MApN-ul cere să vadă ce avize şi acorduri a obţinut municipalitatea până acum, precum şi toată corespondenţa care s-a purtat pentru construirea cartierului de locuinţe.

”Documentarul sus menţionat va fi semnat de primarul municipiului Craiova sau o altă persoană abilitată, deoarece acesta va însoţi proiectul de act normativ pe circuitul de avizare”, se specifică în documentul trimis de minister. Reprezentanţii MApN au mai cerut primăriei ca, după ce va fi adoptat proiectul de hotărâre de consiliu să fie trimis întâi ministerului ”pentru analiză şi eventuale completări”.

Consilierii vor avea, joi, proiectul pe masă

Proiectul de hotărâre a fost conceput de Primăria Craiova şi este suspus votului consilierilor municipali, în şedinţa de joi. Iniţiativa corespunde indicaţiilor ministerului, solicitându-se prelungirea termenului de predare a celor 250 de locuinţe către MApN cu trei ani. Noua dată de finalizare şi punere la dispoziţie a apartamentelor către minister este 15.01.2020. Tot atunci ar trebui să fie gata şi celelalte locuinţe, termenul de finalizare a întregului cartier fiind de 6 ani.

După ce va fi votat de aleşii locali, proiectul de hotărâre va fi trimis ministerului care va iniţia, mai departe, demersurile pentru un act normativ cu termenul schimbat. ”Avem rugămintea să aveţi în vedere că documentele solicitate, precum şi hotărârea consiliului local prin care se solicită prelungirea termenului să ne fie trimisă în timp util, astfel încât să se poată fi iniţiat proiectul de act normativ de către MApN până cel târziu la jumătatea\finele lunii noiembrie pentru ca acesta să fie avizat şi supus adoptării Guvernului înainte de data de 14.01.2017”, recomandă ministerul.

Expiră şi autorizaţia de construcţie a cartierului

Cartierul chinezesc are probleme şi cu alte termene. Pe lângă nerespectarea datei de predare a locuinţelor către minister, este pe cale să mai expire şi autorizaţia de construire a blocurilor. După ce a concesionat terenul, dezvoltatorul chinez a solicitat autorizaţie de construcţie a cartierului de la Primaria Craiova, care a eliberat documentul pe data de 31.10.2014. Termenul de valabilitate al acestui act expiră pe data de 21.01.2017, după cum se specifică în referatul ce însoţeşte proiectul de hotărâre. Primăria Craiova spune însă că autorizaţia de construcţie poate fi prelungită, potrivit legii, cu încă un an, până la data de 26.01.2018. Întreg cartierul de locuinţe ar trebui să fie construit, potrivit HG şi a conctractului de concesiune încheiat cu firma din China în termen de şase ani de la data preluării terenului de la MApN- ianuarie 2020. Dacă nici până atunci nu vor fi terminate toate blocurile, tot terenul revine la minister.

Autorităţile invocă problemele financiare ale chinezilor

Prin Hotărârea de Guvern nr.1052/2013 s-a aprobat transmiterea din domeniul public al statului Şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Craiova şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova a unui teren intravilan de 67.511 de metri pătraţi, de pe strada Caracal, unde s-a aflat o unitate militară. Transmiterea terenului a fost condiţionată de punerea la dispoziţia ministerului a 250 unităţi locative, din totalul locuinţelor realizate pe teren, în vederea cumpărării de către personalul MApN, în termen de maxim 3 ani de la data preluării. Conform protocolului de predare-primire, data predării a fost 16.01.2014, iar locuinţele ministerului ar fi trebuit, aşadar, să fie gata pe 16.01.2017.

Pe 27 mai, Primăria Craiova a concesionat o parte din teren – 6.711 de metri pătraţi – firmei chineze SHANDONG NINGJIAN CONSTRUCTION GROUP INVESTMENT ROMANIA S.R.L, ”în vederea construirii de locuinţe colective cu regim mare de înălţime destinate cumpărării”. Autorităţile spun că ritmul lucrărilor nu au mers aşa cum ar fi trebuit şi au apărut întârzieri din cauza problemelor de finanţare ale societăţii din China, dar care, între timp, au fost depăşite şi s-au reluat lucrările pe şantier.