„Gaudeamus igitur!” pentru un an întreg universitar craiovean

0
457

universitate (2)Anul universitar 2016-2017 a debutat, oficial, ieri, în Sala „Albastră” a Universităţii din Craiova. A fost  o manifestare demnă de un astfel de eveniment, iar ceea ce a răzbătut a fost clar: „Educaţia, înainte de toate ”. Invitat de onoare a fost academicianul Ion Voicu, secretar general al Academiei Române, pe care îl leagă 20 de ani de Craiova. S-a pus accent, în declaraţiile oficialităţilor prezente ( ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei; Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj; Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei; prof.univ.dr.ing. Ştefan Gheorghe, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova; John Oldham , preşedintele „Ford România”) pe nevoia de învăţare şi pe colaborarea interinstituţională, cu precădere în cea care se referă la comunităţi.

Sala „Albastră” a Universităţii din Craiova a fost, ieri, plină, fiind prezenţi atât cadre didactice, cât şi studenţi participând la deschiderea oficială a Anului universitar 2016/2017. La început, a fost o slujbă religioasă, girată chiar de către ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, cel care a ţinut şi o cuvântare de început: „Participăm şi în acest an, la deschiderea unui an universitar, într-un cadru de formare, în primul rând, al caracterelor. Şcoala ne înnobilat pe toţi şi purtăm amprenta Creatorului. Dacă nu avem ceva din Dumnezeu, nu putem ajunge la desăvârşire. Suntem într-un secol al informaţiei şi informaticii, însă cel mai important lucru este comunicarea reală între noi, cel mai important limbaj fiind cel al iubirii. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă ofere deschidere şi să atingeţi performanţe înalte. Dumnezeu să binecuvânteze Universitatea din Craiova!”universitate

„Am luat, practic, în custodie, viitorul copiilor…”

Calitatea de amfitrion, aşa cum este şi normal, i-a revenit prof.univ.dr. Cezar Ionuţ Spânu, rectorul Universităţii din Craiova: „Ne bucurăm şi suntem onoraţi de prezenaţ invitaţilor noştri. Am luat, practic, în custodie, viitorul copiilor noştri. De noi depinde cum îi îndrumăm pe tineri. Universitatea din Craiova continuă ideea de parteneriat, în primul rând cu întreaga comunitate. Activităţile de cercetare, informare, parteneriate cu instituţii de învăţământ superior din străinătate sunt pe primele locuri. S-a vorbit mult despre învăţământ, dar s-a făcut foarte puţin. Nu s-a ajuns la un ideal al absolventului, însă trebuie să înţelegem cu toţii că învăţământul nu este un capitol oarecare dintr-o statistică, el trebuie să fie o rezolvare şi nu o problemă. Vedem astăzi, prin el, ce vom fi mâine. Grija voastră, a studenţilor, dar în primul rând a „bobocilor” este să întrebaţi şi să căutaţi căi de rezolvare. În profesori veţi afla cei mai buni prieteni şi îndrumători. Este un drum lung, plin şi cu obstacole, dar, dacă veţi fi ambiţioşi, îi veţi găsi capătul, unul cât se poate de bun”.

Totul, subordonat educaţiei

Invitat de onoare a fost acad.  Ion Voicu¸secretar general al Academiei Române, care a ţinut să precizeze: „Me leagă aproape 20 de ani de Craiova, când, după ce am absolvit Facultatea de Medicină, am rămas aici. Această instituţie ocupă un loc aparte în ţara nostră, fiind cea mai mare din această regiune şi are şi recunoaştere internaţională. Să nu uităm că, aici, a luat fiinţă Şcoala „Obedeanu”, cea de-a doua onstituţie de învăţământ în limba română din ţară, după Liceul „Sf.Sava”, iar Nicolae Bălcescu a avut prima idee de înfiinţare a unei Universităţi pe aceste meleaguri. Trebuie să ţinem cont de un lucru – studenţii ne fac şi ne duc mai departe. Sunt convins că puteţi duce mai depaerte, în Europa, valorile creştine ale lumii civilizate. Importanţă acestui centru în Oltenia este foarte mare şi mai trebuie amintit ceva: sunt trei domenii fără de care nu putem trăi – hrana, sănătatea şi educaţia, numai că primele două sunt subordonate ultimului.”universitate (6)

Personalităţi cu aprecieri pentru Universitatea din Craiova

La deschiderea oficială au fost prezente, aşa cum am amintit, mai multe personalităţi. „Ecenimentul de astăzi este cu atât mai important cu cât educaţia a fost şi rămâne unul dintre elementele care definesc blazonul judeţului Dolj, prin rezultate de excepţie şi o bogată galerie de personalităţi, formate la şcoala craioveană. Doresc să remarc şi să salut preocuparea întregului colectiv pentru elaborarea unor programe de învăţământ corelate cu evoluţiile din planul economic” – Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. La rîndul său,  Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a ţinut să menţioneze: „Suntem tot timpul alături de Universitatea din Craiova, iar proiectele derulate împreună deja au început să se vadă. În urmă cu câţiva ani, împreună cu domnul profesor Spânu, actual rector, pe atunci prorector, am deschis în Marea Britanie un Centru de afaceri, singurul de acest gen din România. Îi lansez şi o provocare domnului rector: să se ţină de promisiunea înfiinţării unei Facultăţi de Arte”. Răspunsul nu a întârziat, venit din partea domnului prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova : „Sper să avem o astfel de instituţie de învăţământ superior, însă va dura ceva timp”. „Boboaca” anului a fost desemnată Simona Bragagiu, care, aşa cum e tradiţia, a spus câteva cuvinte: „Am emoţii, dar trebuie să privim cu optimism viitorul, ştiind că ne aşteaptă o adevărată aventură iniţiatică”. Mai mult decât „Gaudeamus igitur! (Să ne bucurăm, aşadar!)” nu mai este de spus.

DSC00282