VĂ MULŢUMESC

1
120

romeo tiberiadeVă mulţumesc tuturor. Celor care mă apreciaţi, celor care nu. Celor care îmi răspundeţi la salut, celor care mă ocoliţi. Celor care îmi zâmbiţi în faţă, celor care mă vorbiţi pe la spate. Sunt şi eu un om, care a dorit să îşi depăşească propria condiţie. Pentru mine însumi, ca să pot oferi o altă viaţă copiilor şi nepoţilor mei.

          Întotdeauna m-am considerat cetăţean român şi ca atare, mi-am dorit să mă integrez în societate. Şi am făcut eforturi ca să merg la şcoală, iar acolo, să depăşesc anumite bariere. Mai târziu, am absolvit chiar şi o facultate. Am reuşit acum să mă înscriu la un Master. Studiile universitare le-am făcut, în paralel cu educaţia copiilor mei. Da, mi-am rupt o parte din suflet, încălcând unele tradiţii ale etniei mele şi nu mi-am măritat fetele de la vârsta copilariei lor. Le-am dus la şcoală, iar acum sunt mândru că sunt studente.

          Consider că educaţia este cheia de boltă a integrării sociale a cetăţenilor români de etnie romă. Exemple sunt multe, dar şi eu îmi doresc să fiu o forţă a exemplului. Cunoscuţii muzicieni, Damian Drăghici şi Costel Busuioc, degeaba ar fi avut talentul nativ, dacă nu şi-ar fi desăvârşit pregatirea muzicală şi cu studii universitare.

          Unul din eforturile mele este acela de a-i determina pe toţi cetăţenii de etnie romă, din municipiul Craiova şi din judeţul Dolj, să îşi lase copiii să meargă la şcoală, iar după absolvirea liceului, la facultate. Am convingerea că altfel este privit un tânăr de etnie romă, dacă la o angajare prezintă şi o diplomă universitară.

Şcoala, în general, reprezintă o poartă către educaţie şi către pregătirea intelectuală. Marele muzician, Ion Voicu, trece drept unul din marii intelectuali ai contemporaneităţii româneşti.

           Integrarea romilor în societate are mai multe etape. Până însă la accesarea diferitelor programe europene şi naţionale, cel mai la îndemână lucru este şcoala. Şcoala din cartier. Acolo, copiii de etnie trebuie să meargă şi să prindă gustul pentru învăţătură. Prin şcoală, aceşti copii vor fi priviţi bine, atât în România, cât şi în Europa sau oriunde în lume. Prin şcoală, copiii pot deveni o mândrie pentru părinţi şi bunici.

          Pentru ca a început anul scolar 2016-2017, doresc din tot sufletul să îi felicit pe toti cetatenii de etnie romă, din Craiova şi din Dolj, care şi-au înscris copiii la şcoala. Îi asigur de întregul meu sprijin, necondiţionat. Pentru că ştiu că acesti copii au plecat în viaţă, pe drumul cel mai bun.

ROMEO TIBERIADE

Preşedintele Partida Romilor PRO EUROPA Sucursala Dolj

1 COMENTARIU

  1. Intotdeauna am spus ca emanciparea tiganilor trece prin educatie . Nici un tigan educat nu se va plange ca este discriminat . Presupunand ca ritmul natalitatii se va mentine as prefera ca peste 20 de ani conationalii nostrii apartinand acestei etnii sa fie oameni educati. Marele muzician Ion Voicu a fost un mare artist , nu neaparat un mare intelectual sunt atatia altii ca el , inteligenta nativa a acestei etnii o face apta pentru orice zona a instruirii superioare nu doar catre muzica , cred ca la fel de bine pot face stiinte umaniste ori tehnice , medicina ori arte , totul este instructia . Nu sunt sigur ca exista un interes major din partea politicului ca acest lucru sa se intample si nu doar privind etnic ci in general , pe zi ce trece declinul invatamantului este tot mai pronuntat , desi nu vad lucrurile dintr-o perspectiva “conspirationista” parca se doreste sa fim cu totii o natie de servitori , un rezervor de mana de lucru necalificata si ieftina romani si tigani deopotriva . Pana una alta modul in care se pune problema imi merge la inima , la cat mai multe astfel de luari de pozitie ! Emil Stefarta

Comments are closed.