De ieri se desfăşoară, în premieră la Craiova, „Conferinţa naţională de chirurgie toracică”, un eveniment ce reuneşte aproximativ o sută de specialişti români şi străini din chirurgia toracică. Manifestarea ştiinţifică se desfăşoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi are ca temă principală „Cancerul bronhopulmonar – controverse şi consens în tratamentul chirurgical actual”.
Una dintre caracteristicile principale ale acestui eveniment este interdisciplinaritatea, programul (creditat cu 15 puncte EMC) adresându-se medicilor cu specialităţile chirurgie toracică, pneumologie, oncologie, medicină de familie, medicină internă, anatomie patologică, radiologie-imagistică, radioterapie, expertiză medicală a capacităţii de muncă, medicină nucleară şi ATI.
Teme de pe agenda evenimentului sunt “Cancerul bronhopulmonar – un diagnostic greu de stabilit? Cazuri clinice”, “Indicaţiile tratamentului chirurgical în stadiul III, în cancerul bronhopulmonar”, “Aspecte endoscopice în cancerul bronhopulmonar”, “Rolul metodelor chirurgicale minim invazive în stadializarea cancerului bronhopulmonar”, “Tratamentul cancerului bronhopulmonar local avansat (stadiul III) – rolul chirurgiei toracice”, “Lobectomii sau rezecţii parţiale în stadiul I al cancerului bronhopulmonar?”.
Cancerul bronhopulmonar (CBP) este una dintre cele mai agresive şi frecvente tumori maligne, care a avut cea mai semnificativă tendinţă de creştere dintre toate neoplaziile în a doua jumătate a secolului trecut. În statele europene, CBP deţine supremaţia atât în ceea ce priveşte incidenţa cât şi mortalitatea. În România această tumoare malignă prezintă o tendinţă continuă de creştere la ambele sexe, iar din punct de vedere al numărului de decese prin cancer ocupă locul întâi la bărbaţi şi locul patru la femei.