Cioloş: ordonanţa de urgenţă privind votul în diaspora, în dezbatere publică pînă la mijlocul lunii august

0
346

06-guvern-ciolos-gPremierul Dacian Cioloş a declarat ieri că îşi propune ca ordonanţa de urgenţă privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârşitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficienţele legii actuale care pot duce la restricţii mai mari decât în anii trecuţi.

           El a precizat la începutul şedinţei de Guvern că ”zilele trecute” a informat liderii partidelor parlamentare despre intenţia Guvernului de a modifica legea electorală în ceea ce priveşte votul românilor din diaspora. Cioloş a subliniat că legea are cîteva ”deficienţe” şi că numărul mic al celor înscrişi în Registrul Electoral nu ţine doar de lipsa de informare. ”Aşa cum sunt formulate lucrurile în momentul de faţă, cu acest număr foarte mic înscris în Registrul Electoral riscăm să avem restricţii mai mari decât în anii trecuţi pentru votul din străinătate. De aceea am cerut doamnei ministru Maria Ligor, în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Cancelaria primului-ministru, cu Autoritatea Electorală Permanentă, să ne gândim la un proiect de OUG prin care să clarificăm acest lucruri şi să precizăm mai bine condiţiile în care se poate vota în străinătate, păstrând spiritul legii aşa cum a fost decis de Parlament”, a spus Cioloş, explicând că legea actuală nu prevede ce se întâmplă în cazul în care foarte puţin români se înscriu în Registrul Electoral.

            El i-a cerut ministrului Maria Ligor să se întâlnească cu liderii partidelor politice pentru a discuta despre intenţiile Guvernului astfel încât ”în perioada următoare, până la mijlocul lunii august cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanţă pe care să-l adoptăm imediat ce Parlamnetul vine din vacanţă, să ne putem pregăti în condiţii bune pentru alegeri”. Un număr de 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 au optat pentru votul în secţiile de votare, a anunţat marţi Autoritatea Electorală Permanentă.

            Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat că legea votului prin corespondenţă va fi, cel mai probabil, un eşec şi a cerut Guvernului să recurgă la înfiinţarea unui număr mai mare de secţii de votare pentru diaspora -1.500-2.000. Ideea a fost susţinută şi de liberali. Luni, PNL a adoptat o rezoluţie în care solicită Guvernului să emită o ordonanţă prin care să crescă numărul secţiilor de votare din diaspora şi prin care să fie introdusă posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru a vota prin corespondenţă să fie transmisă şi online.

            Legea care permite votul prin corespondenţă a fost adoptată în toamna anului trecut, formula de compromis la care au ajuns PNL şi PSD vizând introducerea acestui tip de vot doar pentru alegerile parlamentare, nu şi pentru cele prezidenţiale şi doar cu condiţia ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării să se înscrie într-un Registru Electoral, în perioada de pre-campanie. În noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, Administraţia Prezidenţială precizând că acest “act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii”.

Legea prevede obligaţia cetăţeanului cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă printr-o cerere depusă în acest sens începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.