ALDE Dolj compară strategia anticorupţie cu politica lui Erdogan

0
336

alde (2)ALDE este hotărât să nu facă nici o alianţă cu liberalii, motivul fiind părerile diferite asupra măsurilor luate împotriva corupţiei. Sub aspectul luptei anticorupţie, reprezentanţii ALDE Dolj au făcut chiar o paralelă nefericită între situaţia din Turcia lui Erdogan şi România, membră a Uniunii Europene, acuzând abuzuri politice la numirea în funcţie a procurorilor DNA.

Deputatul Ion Cupă, preşedintele ALDE Dolj, a declarat că partidul pe care îl reprezintă nu va face alianţă cu liberalii. „PNL este foarte departe de profilul unui partid liberal. De aceea, decizia noastră este de a nu colabora, decât atunci când acest partid va pune pe prim plan valorile liberale şi ale statului de drept şi va înceta să încurajeze abuzurile unor instituţii de forţă ale statului împotriva oricărui cetăţean, indiferent sub ce pretext. În mod evident, PNL pune acum în prim-plan propriile interese politice şi nu ridică un deget pentru a se opune derapajelor verbale şi de acţiune ale guvernului şi instituţiilor de forţă. PNL vede lupta anticorupţie ca un pretext pentru eliminarea adversarilor politici. ALDE rămâne singurul partid liberal din România şi va continua să susţină atât principiile economice liberale, cât şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a spus, în deschiderea conferinţei, Ion Cupă, preşedintele ALDE Dolj.

În opinia acestuia, reprezentarea în viitorul Parlament nu se va axa pe programe electorale, ci va fi o luptă „între forţele care militează pentru revenirea la statul de drept şi forţele oculte patronate de preşedintele Iohannis, care vor să se eternizeze la putere ca să-şi păstreze pârghiile de control cu care să muşamalizeze definitiv toate fărădelegile sistemului şi ale slujitorilor săi din ultimii 12 ani, rămase nepedepsite de Justiţie”.

„Fac din lupta anticorupţie o armă de luptă nu tocmai  onestă”

Dumitru Ghinea, preşedintele executiv al ALDE Dolj, a fost şi mai dur în exprimare şi a comparat aplicarea justiţiei cu ceea ce se întâmplă acum în Turcia. «Încerc să subliniez câteva aspecte legate de „strategie” şi mă refer aici la strategia anticorupţie a guvernului Cioloş. Pentru că este de actualitate, dar, păstrând proporţiile, cred că este asemănător ceea se întâmplă astăzi în România cu ceea ce se întâmplă în Turcia. Fac din lupta anticorupţie o armă de luptă nu tocmai onestă. Un guvern se judecă după faptele sale şi nu după vorbe. Consideram că faptele ministrului Prună, girate de Guvernul Cioloş, arată multă incompetenţă şi neînţelegere a principiilor democratice, esenţiale pentru o Justiţie corectă. Când spunem incompetenţă ne referim la ascunderea sub preş a problemelor din sistemul de penitenciare, pe care le ştia foarte bine de la începutul mandatului său. Nu a făcut mai nimic, până când nu s-a ajuns la o criză majoră. (…) Când spunem neînţelegerea principiilor democratice ne referim la procedura total netransparentă de alegere a şefiei la Parchete, în special la DNA, cu anunţarea câştigătorului, încă înainte de începerea procedurii de concurs; la promovarea prin ordonanţă de urgenţă a unor modificări la Codul Penal, cu unele prevederi care riscă să ne întoarcă la anii procuraturii staliniste», a conchis Dumitru Ghinea.

Corupţia ucide, măsurile întârzie

După 25 de ani de guvernare a partidelor politice şi opt luni a guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş, problemele din sănătate, în special corupţia din spitale, o iau prin surprindere pe lidera femeilor ALDE Dolj, Anişoara Stănculescu: „Voi discuta despre problemele din Sănătate. Este de neconceput ca premierul Cioloş şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, să facă planuri cincinale, iar în spitale „corupţia ucide”. Considerăm că reacţia ministrului Sănătăţii la criza din spitale este inadecvată. Când o fi fost domnul premier să vadă situaţia din spitale?! Pacienţii aşteaptă soluţii aplicabile pentru a nu se mai muri cu zile în spitalele din România. Este inacceptabil ca un ministru al Sănătăţii să vină cu un discurs despre  noi standarde de performanţă şi planuri de reorganizare până la sfârşitul mandatului în vreme ce oamenii mor, pe capete, din cauza lipsei unei igiene normale în unităţile spitaliceşti. Cabinetul ar trebui să acţioneze rapid şi să aloce bani pentru a rezolva situaţiile de urgenţă. (…). Considerăm că premierul Cioloş ar trebui să meargă în spitale să vadă situaţia reală, nu să facă exerciţii ieftine de imagine culegând gunoaie din parcurile bucureştene. Criza din spitale devine o chestiune de siguranţă naţională şi ea trebuie tratată ca atare. Asta înseamnă să închizi ochii la corupţia din spitale, dar în schimb să vii cu cinism şi să anunţi strategii”, a tras concluzia reprezentanta ALDE Dolj.

LAURA MOȚÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN