Liberalii au calculat cu ce bani se continuă proiectele europene

0
356

pnlPreşedintele PNL Dolj, Ionuţ Stroe, şi consilierul municipal Marinel Florescu au ieşit, ieri, într-o conferinţă de presă, pe care au susţinut-o pe aleea principală din Parcul „Romanescu”, pentru a transmite mesajul că şi acest proiect cu finanţare europeană, ca alte nouă, au fost întârziate. Liberalii au acuzat primarul în funcţie de incompetenţă administrativă pentru că nu a reuşit să termine aceste lucrări şi au calculat că fiecare craiovean trebuie să plătească acum 50 de euro din buzunar pentru finalizarea lor.

Liberalii au continuat opoziţia pe care au făcut-o, cu o zi în urmă, în şedinţa CLM Craiova, când au cerut explicaţii referitoare la întârzierea proiectelor europene. Consilierul municipal Marinel Florescu a spus, în conferinţa de ieri, că pentru Craiova a fost o mană cerească să aibă investiţii de 300 milioane de euro, bani europeni, dar numai că acestea nu au putut fi terminate la timp. «Doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu i-a rămas doar implementarea acestor proiecte şi s-a dovedit o pălărie prea mare pentru dumneaei. Toate proiectele au fost întârziate şi asta a determinat ca Primăria să pună bani din bugetul nostru, al cetăţenilor. Vinovaţii trebuie găsiţi şi în Primărie, la nivelul conducerii. Nu s-au stabilit responsabilităţi precise, practic nu ştiai cu cine să vorbeşti despre un anume proiect. Toată lumea răspundea de toate proiectele. Nimeni din Primărie nu a urmărit, de-a lungul timpului, desfăşurarea lucrărilor pe şantier. Poate că a cântărit mult şi faptul că o parte dintre firmele însărcinate să execute lucrările au făcut sponsorizări ONG-ului domnişoarei Popescu (n.r. – Asociaţia „Pro Craiova”) şi această „prietenie” se pare că nu a prins prea bine finalizării proiectelor pe fonduri europene», a declarat, în conferinţa de presă, consilierul liberal.

„Ce gând aveţi cu acest oraş, doamna primar?”

Preşedintele PNL Dolj, Ionuţ Stroe, a atras atenţia că aceste întârzieri de proiecte îi costă pe fiecare craiovean în parte câte 50 de euro şi că, în cazul Water Park-ului, nu salvamarii sunt o problemă. „Problema cea mare nu sunt cei şapte salvamari, ci cât de serios poţi să fii în momentul în care zi de zi încerci să justifici incompetenţa, eşecurile în a administra acest oraş. Un lucru extrem de grav, nesubliniat de nimeni, este că, până în acest moment, acest oraş nu are scris nici un alt proiect de finanţare europeană. Unii au fost cu munca în mandatul 2008-2012, alţii cu aplauzele şi cu semnarea contractelor şi execuţia, dar începem un mandat, doamna primar Lia Olguţa Vasilescu şi PSD conduc în continuare acest oraş şi nu există, pentru mandatul viitor de patru ani, nici măcar un proiect nominalizat. Nu cer neapărat dezbatere publică, în schimb, ca autoritate publică, trebuie să fii pregătit cu proiecte”.

Stroe a adresat primarului Craiovei întrebarea care sunt viitoare proiecte prin fonduri europene. „Ce gând aveţi cu acest oraş, doamna primar? E grav ce se întâmplă, sper ca Primăria, administraţia locală să avanseze urgent măcar câteva obiective pentru dezvoltarea acestui oraş”, a comentat liderul PNL Dolj.

Pavel Badea îşi va relua mandatul în CLM Craiova

În partea a doua a conferinţei, liberalii au abordat teme politice. Întrebat despre situaţia lui Pavel Badea, care nu a intrat deocamdată în CLM Craiova, Ionuţ Stroe a spus că PNL a trimis deja actele pentru validarea mandatului acestuia şi că este doar o chestiune de timp până când acesta îşi va relua mandatul. „În momentul de faţă, domnul Pavel Badea urmează a-şi prelua mandatul în CLM Craiova. Decizia prin care iniţial se adoptase o măsură a fost anulată de comisia de arbitraj. Există documente trimise către Primăria Craiova prin care domnul Pavel Badea este în măsură a-şi prea mandatul. Ce se întâmplă mai departe întrebaţi-l pe el. Oricum, războiul este împotriva PSD-ului, nu unul intern, unii împotriva altora”, a accentuat Ionuţ Stroe.

„Ce aliat poate fi mai bun pentru Olguţa Vasilescu decât Traian Băsescu”

Liderul PNL Dolj a comentat fuziunea PMP-UNPR, catalogând-o drept „un gest disperat de supravieţuire nu neapărat a celor două partide, ci a liderilor centrali”. În opinia acestuia, pe plan local, fuziunea creează o situaţie „hilară, dar şi interesantă”. „La Craiova, un partid care nu a fost în stare nici măcar să strângă semnăturile pentru a-şi susţine candidaturi la Primărie şi Consiliul Local, în momentul de faţă este reprezentat în CLM de doi consilieri şi un viceprimar (n.r. – viceprimarul Mihail Genoiu). Personal, nu am nimic cu nici unul dintre ei, oameni de calitate şi cu experienţă în administraţie, în schimb subliniez că această intrare a PMP creează doamnei primar o imensă oportunitate de coabitare cu nimeni altul decât preşedintele Traian Băsescu, care acum câteva luni, aici, la Craiova, arăta cu degetul şi spunea că o vrea pe Lia Olguţa Vasilescu bătută în alegeri”.

Stroe a mai spus că această alianţă PSD şi PMP funcţionează de ceva vreme, chiar dacă neasumat, lucru care se verifică prin „asemănări între ceea ce spune acuzatul Victor Ponta şi Traian Băsescu, iar numitorul comun al aceste alianţe oculte, nedeclarate încă, este tocmai această luptă împotriva justiţie, a statului de drept. Prin urmare, ce aliat poate fi mai bun pentru Lia Olguţa Vasilescu în dezvoltarea acestui oraş decât Traian Băsescu sau ce aliat poate fi mai potrivit pentru Victor Ponta în a lupta împreună împotriva justiţiei decât vechiul combatant politic Traian Băsescu”, a spus liderul PNL Dolj.

Liberalii regretă că au ridicat mâna la numirea directorului de la Pieţe

După ce au votat proiectul privind reîntoarcerea lui Claudiu Neagoe în funcţia de director al SC Pieţe şi Târguri, liberalii susţin că nu sunt de acord cu această numire întrucât acesta a semnat şi el, alături de directorul anterior, Cătălin Resceanu, contractul dintre SC Pieţe şi Târguri şi firma Texind, în baza căruia Camera de Conturi Dolj a stabilit un prejudiciu de 100.000 de euro. În ciuda deciziilor instanţelor craiovene care au stabilit că atât controlul, cât şi prejudiciu sunt perfect legale, această sumă nu a fost recuperată nici până acum, ba, mai mult, adjunctul de atunci, Claudiu Neagoe a fost promovat, din nou, director. „Numirea directorului de la SC Pieţe şi Târguri, Claudiu Neagoe, a fost făcută pe un proiect adus peste ordinea de zi, în ultima secundă. Probabil intenţionat ca să nu ne dea timpul necesar să analizăm puţin situaţia. Am fost surprinşi şi nu am avut o reacţie, însă timpul nu este pierdut. La prima şedinţă vă promit că voi face această interpelare să vedem care este situaţia noului director”, a spus consilierul Marinel Florescu. Cei cinci consilieri ai PNL au votat, alături de PSD şi ALDE, numirea lui Claudiu Neagoe la SC Pieţe şi Târguri Craiova.

LAURA MOŢÎRLICHE  şi MARGA BULUGEAN