Europarlamentarii cer Israelului oprirea colonizării, iar palestinienilor să renunţe la violenţă

0
298

parlamentLa o săptămână de la publicarea raportului Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, prin care se cere insistent Israelului oprirea colonizării, iar palestinienilor să renunţe la violenţă, plenul Parlamentului European s-a reunit pentru o dezbatere privind noile iniţiative de pace din această regiune, în prezenţa Înaltului Reprezentant şi Vicepreşedinta Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat că raportul Cvartetului atrage încă o dată atenţia asupra dificultăţilor în atingerea păcii, iar în acest ritm, soluţia bazată pe două state va deveni tot mai îndepărtată. „Salut publicarea raportului cvartetului privind Orientul Mijlociu şi îi invit pe toţi colegii care se referă la raport chiar dacă nu l-au citit, să-l citească cu mare atenţie. Acest raport atrage atenţia asupra majorităţii dificultăţilor cu care ne confruntăm astăzi când vine vorba de relansarea negocierilor de pace în Orientul Mijlociu. Dovada este că acest raport a fost criticat de ambele părţi şi este imposibil să ai dreptate şi să te înşeli în acelaşi timp. Şi eu împărtăşesc aceleaşi îngrijorări ca şi dumneavoastră, doamnă Înalt Reprezentant. Dacă vom continua în ritmul actual, soluţia bazată pe două state, singura soluţie pentru o pace durabilă în întâmpinarea aspiraţiilor atât a israelienilor, cât şi a palestinienilor, va deveni tot mai îndepărtată.  Grupul nostru politic salută toate iniţiativele de pace realiste, inclusiv cea demarată de Liga Statelor Arabe care pare să fie cea mai acceptabilă de toate părţile”, a declarat eurodeputatului Victor Boştinaru.

„Este un fapt alarmant care nu poate decât să exacerbeze şi mai mult conflictul”

Parlamentarul român a mai făcut, de asemenea, un nou în apel la liderii israelieni şi palestinieni. „În timp ce susţinem evaluarea dumneavoastră asupra situaţiei şi condamnăm orice formă de violenţă şi incitare, trebuie să înţelegem că nu mai există foarte mulţi cetăţeni palestinieni şi israelieni care au în continuare speranţe pentru un viitor mai bun. Contextul este foarte îngrijorător mai ales în Fâşia Gaza, unde situaţia catastrofală umanitară îngreunează foarte mult viaţa cotidiană a multor oameni. Este un fapt alarmant care nu poate decât să exacerbeze şi mai mult conflictul şi violenţele. Aş dori să lansez un apel liderilor ambelor părţi să-şi asume responsabilităţile istorice care le revin faţă de viitorul propriilor popoare…”, susţine europarlamentarul Boştinaru.