Despre Comisia Locală de Fond Funciar de la Coşoveni şi juriştii de la Prefectura Dolj

0
1190

Povestea terenurilor Staţiunii Didactice Experimentale „Banu Mărăcine” a Universităţii din Craiova a început în anul 2008, când Prefectura Judeţului Dolj a emis primele titluri de proprietate, deşi nu fuseseră încheiate protocoale de predare-preluare între instituţia de învăţământ şi comisiile locale cărora Comisia Judeţeană de Fond Funciar le-a retrocedat acest teren. Atunci rectorul Universităţii din Craiova, Ion Vladimirescu, declara că Prefectura Dolj, prin Comisia Judeţeană de Fond Funciar, nu a luat legătura cu Universitatea din Craiova de care aparţine Staţiunea „Banu Mărăcine”, ci cu Academia de Ştiinţe Agricole „Ionescu Siseşti”, care nu are niciun fel de implicare. De altfel, dosarul acestor retrocedări  a ajuns pe masa procurorilor DNA, în urma unei plângeri din partea Universităţii din Craiova. Una dintre comisiile locale care au întocmit procese-verbale pentru punerea în posesia a foştilor proprietari pe terenurile Staţiunii „Banu Mărăcine”  şi au emis titlurile de proprietate este şi cea din comuna Coşoveni, despre care viceprimarul Florea Sima afirmă că de trei ani funcţionează în ilegalitate.

Viceprimarul comunei Coşoveni, Florea Sima, a făcut o adresă către Prefectura Dolj, prin care sesiza unele aspecte referitoare la componenţa Comisiei Locale de aplicare a Legilor Fondului Funciar. Mai exact în componenţa acestei Comisii nu se regăsesc, conform legii, reprezentanţii proprietarilor de terenuri. La data de 1 august a.c., Prefectura Dolj i-a trimis răspuns viceprimarului Florea Sima, în care îl înştiinţa de faptul că, pe lângă un specialist în măsurători topografice şi un inginer agronom sau horticol, în conformitate cu prevederile art. 2 alin 1 lit. d, e şi h din regulamentul aprobat prin HG nr. 890/2005 modificat: „Comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale se constituie prin ordin al prefectului şi sunt formate din: (…) h) 2-4 reprezentanţi ai foştilor proprietari deposedaţi sau moştenitorii acestora care au solicitat terenuri în termen legal, în funcţie de mărimea comunei, oraşului, municipiului”.

În consecinţă, prefectul Nicolae Giugea a dispus ca cei din Coşoveni să efectueze: în timp util, demersurile necesare pentru a completa Anexa nr. 38 privind componenţa Comisiei Legale Coşoveni la Ordinul Prefectului nr. 160/20.05.2010 cu inginer de specialitate şi cu reprezentanţii proprietarilor aleşi prin hotărârea consiliului local, aşa cum prevede legea, transmiţându-ne totodată tabelul nominal cu persoanele care să îndeplinească condiţiile reglementate expres de dispoziţiile enunţate mai sus pentru a fi membri ai comisiei locale de fond funciar”. Completarea Comisiei de Fond Funciar din Coşoveni trebuia făcută „în timp util” pentru că primarul  Dumitru Ilie nu a avut nici un interes să convoace Consiliul Local conform art. 2 alin 1 lit. h din Regulamentul aprobat prin HG nr. 890/2005 modificat: „În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament”.

Ilie Dumitru

Interpretarea legii după interesul fiecăruia

În urma adresei primite de la Prefectura Dolj, viceprimarul Florea Sima şi consilierii locali din Coşoveni, au convocat, acum câteva zile, o şedinţă de consiliu local la care au chemat şi majoritatea foştilor proprietari deposedaţi sau moştenitori, pentru a alege cei doi reprezentanţi în Comisia Locală de Fond Funciar. Această acţiune nu a fost pe placul primarului Dumitru Ilie, care a reuşit, prin relaţiile de prietenie pe care le are cu cei de la Prefectura Dolj, să le facă o surpriză proprietarilor şi consilierilor locali. La data de 31 august a.c., Prefectura Dolj a trimis Primăriei Coşoveni o adresă prin care îl înştiinţează pe viceprimarul Florea Sima următoarele: „Cu privire la menţiunile din adresa nr. 782/2011 a Comisiei Judeţene Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor comunicată dumneavoastră în data de 1 august 2011, referitoare la completarea comisiei locale cu reprezentanţii proprietarilor, vă precizăm că din greşeală s-a menţionat completarea comisiei locale şi cu reprezentanţii foştilor proprietari. Aceasta deoarece, dispoziţiile art. . 2 alin 1 lit. h din Regulamentul aprobat prin HG nr. 890/2005, modificat, prevăd că alegerea reprezentanţilor proprietarilor în comisia locală se face prin convocarea proprietarilor în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament sau de la vacantarea unei poziţii în comisie”. Şi în toată adresa legea este interpretată exact pe dos decât în cea trimisă la data de 1 august a.c. Numai juriştii Prefecturii Dolj, în frunte cu Eugen Marinescu, pot să interpreteze legea o dată într-un fel şi la 30 de zile distanţă, altfel, în funcţie de anumite interese. Concluzia eminenţilor jurişti este că: „Un demers al Consiliului Local de convocare a proprietarilor pentru desemnarea reprezentanţilor în Comisia Locală este contrar legii”.

Membrii Comisiei s-au împroprietărit încă din 2008

Culmea este că din Comisia Locală de Fond Funciar de la Coşoveni nu fac parte reprezentanţii proprietarilor, dar este membru o doamnă de la Compartimentul Agricol, de profesie inginer zootehnist, iar legea cere un inginer agronom sau horticol. Mai mult decât atât, viceprimarul Florea Sima nu a fost convocat la nici o şedinţă a Comisiei Locale de Fond Funciar, deşi face parte în mod obligatoriu din componenţa acesteia, în calitate de membru. Dar se pare că la Primăria Coşoveni, ca şi în cazul juriştilor Prefecturii Dolj, totul este posibil. Aşa cum a fost posibil ca Dumitru Ilie, primarul comunei Coşoveni, în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, să îşi retrocedeze teren la  Staţiunea „Banu Mărăcine”. În această situaţie se află şi mama primarului, Leana Ilie, fostul viceprimar Nicolae Gavrilă, şi el membru la timpul respectiv în Comisia Locală de Fond Funciar. Secretarul Primăriei Coşoveni, Elena Diaconu, şi-a luat şi ea titlu de proprietatea pentru 4 ha la Staţiunea „Banu Mărăcine”. Toate aceste titluri de proprietate au fost eliberate în aceeaşi zi, 28 august 2008.