Lucrările, sistate parţial Ministrul Culturii cere protejarea copacilor din Parcul „Romanescu”

0
995

O comisie a Ministerului Culturii a venit, în această săptămână, în control la Craiova pentru a verifica lucrările din Parcul „Nicolae Romanescu”. Ieri, reprezentanţii ministerului au dispus Primăriei Craiova ca, până la data de 14 aprilie, să ia măsuri stricte pentru protejarea copacilor din parcul monument istoric. Autorităţile locale şi-au asumat toate recomandările comisiei şi au sistat intervenţiile ce presupun pătrunderea în vegetaţia parcului.

Întrucât Parcul „Nicolae Romanescu” este monument istoric (înregistrat cu codul DJ -II- a – A-07924), comisia ministerială a venit să verifice în teren dacă lucrările de reabilitare se realizează în conformitate cu documentaţia avizată de Ministerul Culturii şi, totodată, să evalueze impactul intervenţiilor municipalităţii efectuate asupra parcului.

Potrivit autorităţilor locale, comisia a fost condusă de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Ghika Mihai, fiind prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai Primăriei Craiova. Alături de cei doi viceprimari, Dan Daşoveanu şi Mihail Genoiu, au fost managerii de proiect, Adrian Istrate şi Brancu Petru, precum şi toţi factorii de decizie pe linie de spaţii verzi, printre care comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Călinoiu şi Monica Mateescu – directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj.  Din partea constructorului, Liviu Cioană, administrator SC Mitliv Exim SRL.

Gardurile şi utilajele grele, sancţionate de minister

Controlul s-a derulat pe parcursul a trei zile, iar raportul oficial al comisiei nu a fost deocamdată întocmit. Până atunci, comisia a dispus Primăriei Craiova să sisteze o parte din lucrări. Concret, până la data de 14 aprilie, sunt oprite lucrările de săpături şi de fundare a împrejmuirii parcului, precum şi lucrările care se fac la gardurile din jurul insulelor şi a malurilor de lac. SC Mitliv poate, în schimb, să lucreze la clădiri, chioşcuri, anrocamente, poduri şi alei.

Pentru a proteja strict copacii seculari ai parcului, comisia ministerială a mai cerut ca SC Mitliv să stabilească, împreună cu Primăria Craiova, un plan clar cu căile pe care vor circula utilajele, care până acum a lipsit. „Executantul (n.r. – SC Mitliv) se obligă ca, într-o săptămână, să livreze comisiei planul cu tronsoanele de construcţii ce nu sunt accesibile pe nici o cale carosabilă pentru a fi elaborate recomandările necesare continuării intervenţiilor, ulterior ridicării sistării”, se arată în comunicatul de presă, care a fost transmis, ieri, de Primăria Craiova.

SC Mitliv, responsabilizat cu protejarea arborilor

Specialiştii din cadrul Ministerului Culturii au obligat SC Mitliv să lucreze cu mai multă grijă în apropierea arborilor. Executantul trebuie să acopere rădăcinile care au fost descoperite când au fost efectuate şanţurile pentru reţele, iar acest lucru să se facă pe baza indicaţiilor specialiştilor din cadrul RAADPFL Craiova, prin „mocirlirea rădăcinilor, umplerea şanţurilor cu pământ, terasarea uşoară a terenului”. De asemenea, SC Mitliv trebuie „să degaje pământul de pe trunchiurile arborilor, până la nivelul coletului (acolo unde pământul a fost depozitat peste colet)”, „să trateze şi să badijoneze rănile efectuate în cazul arborilor”, „să protejeze, prin sisteme adecvate, trunchiurile arborilor în apropierea cărora se vor realiza în continuare lucrări cu utilaje grele”.

Potrivit autorităţilor, atât Primăria Craiova, cât şi SC Mitliv SRL au fost de acord cu toate aceste măsuri, inclusiv cu sistarea pentru două săptămâni. „Această sistare este necesară dat fiind faptul că nu a fost rezolvată problema accesului utilajelor în zonele plantate cu protecţia vegetaţiei existente”, se specifică în comunicatul municipalităţii.

Comisia ministerială urmează să elaboreze, la rândul ei, un raport legat de intervenţiile efectuate în Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova, acestea fiind doar măsurile dispuse la faţa locului.