166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, sărbătoriţi la Craiova

0
361

Jandarmii doljeni au sărbătorit, ieri, printr-o festivitate organizată la sediul celor două unităţi din Craiova – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova –, 166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. S-au prezentat repere din istoria acestei arme, a fost aplaudat, ca în fiecare an, cel mai în vârstă jandarm oltean, generalul de brigadă în rezervă Titus Stoicheci, ajuns la venerabila vârstă de 105 ani, iar reprezentanţii administraţiei publice şi cei ai instituţiilor cu care jandarmii colaborează mereu au primit diplome şi însemne de recunoştinţă, felicitându-i, la rândul lor, pe jandarmi, pentru activitatea desfăşurată în slujba cetăţenilor.

În prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi ai instituţiilor partenere în activitatea desfăşurată zilnic, şi cu conf. univ. Gabriela Rusu Păsărin în rolul de „maestru de ceremonii”, jandarmii  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au sărbătorit, ieri, într-un cadru festiv, împlinirea a 166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. Manifestarea a început cu o prezentare în imagini a evoluţiei acestei arme de-a lungul timpului, urmată de o scurtă expunere vizând transformările suferite de Jandarmeria Română de la înfiinţare şi până la ceea ce a ajuns să reprezinte astăzi, apoi a fost omagiat generalul de brigadă în rezervă Titus Stoicheci, ajuns la venerabila vârstă de 105 ani.

Este cel mai în vârstă jandarm, care „a făcut şi frontul de Est şi frontul de Vest şi singurul supravieţuitor al Bătăliei de la Stalingrad”, după cum a fost prezentat şi, pentru că nu a putut fi prezent la festivităţi din cauza stării de sănătate, comandantul IJJ Dolj, general de brigadă Constantin Florea, i-a înmânat unei rude însemnele de onoare. N-au fost uitaţi nici jandarmii care şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989, fiind evocaţi în imagini, dar au fost premiaţi şi eroii care îşi fac datoria în fiecare zi. Astfel, plt. major Ion Diaconu a primit de la prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, conferită prin decret prezidenţial, medalia naţională pentru merit clasa a III-a cu însemn pentru militari. Jandarmii care i-au salvat, în urmă cu ceva vreme, pe cei doi copii căzuţi în apa îngheţată a lacului de la Filiaşi au fost şi ei premiaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care, la rândul său, a primit o plachetă onorifică din parte comandantului IJJ Dolj.

Ion Prioteasa a ţinut să mulţumească şi comandanţilor celor „două instituţii de referinţă, ale căror calităţi manageriale au făcut ca Inspectoratul Judeţean şi Gruparea de Jandarmi să se bucure de respect, de încredere şi să se prezinte ca structuri cu adevărat europene”, felicitări şi aprecieri pentru activitatea desfăşurată primind jandarmii şi din partea prefectului de Dolj, Nicolae Sorin Răducan. Festivitatea s-a încheiat cu un scurt program de cântece interpretate de studenţi de la Teologie.