„Fondurile structurale pot fi folosite pentru sprijinirea integrarii refugiatilor”

0
909

Într-o scrisoare trimisă miniştrilor de resort din statele membre, înainte de summitul convocat de preşedintele Juncker pe tema refugiaţilor, ieri, comisarul european Corina Creţu precizează că fondurile de dezvoltare regională pot finanţa o largă paletă de acţiuni în favoarea primirii şi integrării refugiaţilor, ca semn al solidarităţii dintre executivul european şi statele membre UE.

“Putem cofinanţa activităţi precum centre de cazare, spitale mobile, furnizarea de apă şi facilităţi sanitare, dar şi infrastructura socială, medicală, de locuire şi ingrijire a copilului necesare integrării refugiaţilor în ţările gazdă”, a declarat comisarul european, solicitând tuturor statelor membre să trimită urgent propuneri privind tipul de investiţii necesare şi fondurile structurale pe care doresc să le realoce în acest scop. “Echipa mea se va asigura ca primiţi sprijin orientat pe nevoile dvs (…) pentru identificarea celor mai potrivite instrumente financiare şi pregătirea unor pachete integrate de măsuri de gestionare a fluxurilor de refugiaţi.”

Ministrul Marius Nica şi Comisarul european Corina Creţu

Stimate Domnule Ministru,

Vă scriu aceste rânduri pentru a vă informa despre rolul pe care îl poate juca Politica de Coeziune în integrarea migranţilor şi refugiaţilor. Fondurile structurale pot într-adevăr ajuta considerabil  statele membre pentru a răspunde nevoilor pe termen scurt sau lung privind integrarea în societate a migranţilor şi refugiaţilor.

După cum bine ştiţi, Comisia Europeană a depus permanent eforturi semnificative pentru a oferi un răspuns coordonat la nivel european în materie de migraţie şi refugiaţi. În acest sens, la data de 23 septembrie, preşedintele Juncker le-a prezentat şefilor de stat şi de guvern o serie de măsuri operaţionale concrete.

În ceea ce priveşte politica noastră, Fondul european de dezvoltare regională, de exemplu, poate cofinanţa o gamă largă de acţuni, de la crearea unor centre de primire, spitale mobile, furnizarea de apă ş facilităţ sanitare, până la asigurarea infrastructurii sociale, de sănătate, educaţe, cazare ş îngrijire a copilului; de la acţuni de minimizare a izolării spaţiale şi educaţionale a migranţilor, până la sprijinul acordat pentru înfiinţarea de noi întreprinderi. Eficacitatea acestor investiţii depinde, în mare măsură, de coordonarea lor cu măsurile de integrare socială şi de ocupare a forţei de muncă cofinanţate din Fondul social european.

Mă bucur să vă informez că o serie de măsuri concrete sunt deja în curs de aplicare ca urmare a efectului direct al acţiunilor noastre colective. De exemplu, aproximativ 220 de milioane de euro sub formă de sprijin din Fondul european de dezvoltare regională au fost redirecţionaţi în Italia pentru a finanţa facilităţi de primire şi nave de patrulare şi salvare.

Dar se poate face mai mult. Suntem hotărâţi să ajutăm statele membre să adapteze programele la noile circumstanţe, dacă acest lucru este necesar.

Deoarece statele membre sunt cele care pot evalua ce tip de investiţii sunt necesare, doresc să vă invit să ne transmiteţi rapid, mie şi serviciilor mele, propunerile dumneavoastră.

Echipa mea se va asigura că veţi beneficia de consiliere personalizată asupra investiţiilor care pot fi finanţate, de sprijin pentru identificarea celor mai potrivite instrumente UE, precum şi de ajutor în crearea unor pachete integrate.

Vă rog să primii asigurările mele că vom lua toate măsurile ca propunerile să fie adoptate cât mai repede posibil.

A dumneavostră

Corina Creţu