Contractarea serviciilor sociale, dezbătută de ong-urile doljene

0
382

În Sala Mare a Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai ong-urilor doljene, ai instituţiilor publice din judeţ, dar şi ai mai multor primării au participat, ieri, la o întâlnire ce a avut ca temă principală contractarea serviciilor sociale pentru grupurile vulnerabile.

  

Fundațiile World Vision România și Terre des hommes – Elveția (Tdh), în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC),  au fost organizatorii întâlnirii de ieri, ce a avut ca temă „Contractarea serviciilor sociale: o soluție pentru pentru a răspunde eficient la nevoia de servicii sociale a grupurilor vulnerabile din județul nostru!”.

România este ţara din UE cu cele mai puţine posibilităţi de finanţare a serviciilor sociale şi cu unul din bugetele cele mai mici alocate acestor servicii din PIB. Datele Eurostat oferă un tablou îngrijorător  al categoriilor de populaţie în situaţie de vulnerabilitate sau excluziune, din România, la nivelul anului 2013. 40,4 la sută din populaţia României se afla în situaţie de risc de sărăcie sau excluziune socială. 28,9 la sută din populaţie era afectată de de deprivare materială severă. 0,6 la sută din PIB erau alocaţi serviciilor sociale în România în 2011, comparativ cu o medie europeană de 2,7 la sută din PIB în acelaşi an.

„Există o stagnare în contractarea serviciilor sociale”

Dezbaterile, ce au avut loc în Sala Mare a Consiliului Judeţean, au vizat, în primul rând, o mai bună cunoaștere a mecanismului contractării serviciilor sociale în România, atât de către autoritățile publice cât și de ONG-urile din județ. De asemenea, o mai bună înțelegere a contextului local, respectiv a problemelor cu care se confruntă atât autoritățile locale cât și ONG-urile în ceea ce privește contractarea serviciilor sociale. O altă temă importantă pe agenda întâlnirii a fost identificarea soluțiilor pentru extinderea utilizării acestui mecanism/proceduri de finanțare a serviciilor sociale în județ.

„Este o temă de interes ce a apărut ca urmare a campaniei de advocay organizată de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil  din care Fundaţia World Vision şi Terre des hommes fac parte. Deschiderea acestui subiect este un început. Masa rotundă se doreşte o dezbatere în care să analizăm situaţia actuală pentru că în urma acestor studii efectuate de Federaţie s-a concluzionat că există o stagnare în contractarea serviciilor sociale. Dorim să dezbatem metodologia pentru că nu există o metodologie unitară privind contractarea serviciilor sociale, să analizăm contextul local, să discutăm despre servciile sociale, o listă a lor, care ar putea fi furnizate şi contractate de către ONG-uri, elementele comune pe care le avem privind contractarea lor, dificultăţile care apar, ce soluţii s-ar putea găsi şi cum putem să colaborăm împreună mai departe cu instituţiile autorizate astfel încât să facem paşi şi demersuri  în soluţionarea acestora”, a precizat Cristina Bălănescu, manager zonal în cadrul Fundaţiei World Vision România.

Ong-urile solicită un parteneriat public-privat

Acest eveniment face parte din campania de advocacy organizată de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) la nivel național, privind creșterea accesului ONG-urilor furnizoare de servicii sociale la finanțări din fonduri publice prin mecanismul contractării serviciilor sociale prevăzut de Legea 292/2011cunoscută sub numele de Legea asistenței sociale. Fundațiile World Vision România și Terre des hommes Elveția sunt membre FONPC.

„Întâlnirea de astăzi este un eveniment pe care îl dedicăm contractării serviciilor sociale, având în vedere că este nevoie de aceste servicii sociale deoarece avem un grup mare de persoane vulnerabile în judeţul Dolj, fie că sunt persoane vârstnice sau persoane cu dizabilităţi. Este nevoie de un parteneriat public-privat între Consiliul Judeţean, DGASPC şi, bineînţeles, organizaţiile neguvernamentale de la nivelul judeţului care oferă servicii pentru persoanele vulnerabile. Evenimentul de astăzi pune mai mult accent pe soluţii şi nu pe probleme care există”, a declarat Laura Sava-Ghica, manager de programe în cadrul Fundaţiei Terre des hommes.