„Asta ne-am propus, o ediţie de o anvergură fără precedent, în contextul fericit în care se află oraşul nostru, de a accede la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, a afirmat Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova, referindu-se la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”.
Una care aduce şase săptămâni de sărbătoare a muzicii cu 21 de evenimente şi care va deschide, sâmbătă, noua stagiune artistică a instituţiei! Astfel, între 10 octombrie şi 15 noiembrie, patru teatre de operă din Europa (Germania, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova) sunt invitate să susţină reprezentaţii pe scena lirică din Bănie. De asemenea, craiovenii vor putea lua parte la premiera în România a unei opere semnate de Philip Glass, un spectacol de balet, un concert al Corului Naţional de Cameră „Madrigal” şi multe alte reprezentaţii inedite.
Festivalul va continua, între 16 şi 21 noiembrie, cu Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini” – ediţia a II-a, proiect realizat în parteneriat cu Asociaţia „Craiova – Capitală Europeană a Culturii 2021”, aceasta urmând să şi acorde premiile câştigătorilor, în valoare de câteva mii de euro. Juriul are în componenţă reprezentanţi ai unor instituţii de profil din Israel, Coreea de Sud, Germania, Grecia, Serbia, Bulgaria şi România.
Organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, al Consiliului Local Craiova şi al Asociaţiei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, Festivalul Internaţional „Elena Teodorini” va oferi iubitorilor muzicii, pe parcursul a şase săptămâni, 21 de evenimente, pe principalele scene de spectacol din Craiova şi Râmnicu Vâlcea. În cadrul unei ediţii de anvergură, vor fi prezentate producţii europene, naţionale, dar şi cele mai îndrăgite spectacole craiovene.
„Procesul” lui Philip Glass, în premieră în România
Patru prestigioase teatre din Europa vor onora invitaţia Operei Române Craiova. Unul este Teatrul Naţional de Operă şi Balet Chişinău, care va prezenta joi, 22 octombrie, o capodoperă a artei lirice ruse – „Evgheni Oneghin”, de P.I. Ceaikovski, inspirată din romanul în versuri cu acelaşi titlu al lui Alexandr Puşkin, iar pe 12 noiembrie – spectacolul de balet „Giselle”, de Adolphe Charles Adam. Spectatorii vor putea urmări montări inedite ale operelor „Le Nozze di Figaro” / „Nunta lui Figaro” – realizată la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Belgrad (duminică, 15 noiembrie), şi „La Cenerentola” / „Cenuşăreasa”, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Sofia (miercuri, 4 noiembrie).
Invitat de marcă al Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” este Theater Magdeburg din Germania, care va aduce la Craiova, sâmbătă, 31 octombrie, într-o viziune modernă, „The Trial” / „Procesul” – operă comandată şi coprodusă de Music Theatre Wales, Royal Opera London, Theater Magdeburg şi Scottish Opera, drepturile de prezentare a spectacolului aparţinând companiei Dunvagen Music Publishers, New York. Lucrarea celebrului compozitor american Philip Glass, cu un libret scris de Christopher Hampton, bazat pe romanul lui Franz Kafka, a fost prezentată în premieră mondială în toamna anului 2014 şi îl are ca protagonist principal pe Johnny Herford, în rolul Josef K.
Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, pentru a doua oară la Craiova în această toamnă
Printre invitaţii din România ai festivalului se numără şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, care va susţine un concert cameral duminică, 25 octombrie. Este pentru a doua oară în această toamnă când reputatul ansamblu se va afla la Craiova, după participarea, la începutul lunii trecute, la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” (29 august – 6 septembrie), organizat de Filarmonica „Oltenia”. De asemenea, vor aduce reprezentaţii Fundaţia „George Enescu” – „Oedipe pe înţelesul tuturor” (marţi, 27 octombrie), Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – opera comică „Gianni Schicchi”, pe muzica lui Giacomo Puccini (luni, 2 noiembrie), All’s Choir and Ballet – „Harta lumii pe portativ” (luni, 9 noiembrie), Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea – „Şcoala Nevestelor” (luni, 12 octombrie).
De asemenea, festivalul are parteneriate cu trei instituţii craiovene: Filarmonica „Oltenia” – care va prezenta Gala Operei (vineri, 16 octombrie), Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – spectacolul „Isteaţa” de Fraţi Grimm, în regia lui Traian Săvinescu (marţi, 20 octombrie), şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” – spectacolul „Vrăjitorul din Oz”, adaptare după L. Frank Baum, în regia lui Cristian Mitescu (sâmbătă, 24 octombrie).
Solişti de la Metropolitan Opera din New York şi Opera din Viena vor cânta la Craiova
Programul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” cuprinde însă şi şase producţii proprii ale Operei Române Craiova. Una dintre ele va şi deschide, de altfel, evenimentul: opera „Elixirul dragostei” – compoziţie de succes a lui Gaetano Donezetti, în viziunea regizorală a lui Andras Kurthy şi sub conducerea artistică a maestrului Gheorghe Stanciu (sâmbătă, 10 octombrie). Craiovenii vor putea (re)vedea operele „Otello” de Giuseppe Verdi, în regia lui Rareş Zaharia (joi, 29 octombrie), şi „Don Giovanni” de W. A. Mozart, pusă în scenă de regizorul Plamen Kartaloff (duminică, 8 noiembrie), operetele „Sânge vienez” pe muzica lui Johann Strauss-fiul, în regia aceluiaşi Rareş Zaharia (sâmbătă, 17 octombrie), şi „Silvia” de Emmerich Kalman, regizată de Andras Kurthy (miercuri, 21 octombrie), ca şi spectacolul de balet pentru copii „Zâna păpuşilor” de Josef Bayer, montare realizată de Francisc Valkay (luni, 19 octombrie).
«Cred că vom avea pe scena Operei Române Craiova cea mai bună distribuţie a unui spectacol „Otello” care poate exista în România în acest moment. Pentru că am reuşit, după eforturi foarte mari, să îl contactăm şi să ajungem la un consens în ceea ce priveşte onorariul cu tenorul italian Francesco Anile, care în acest moment realizează premiera cu „Otello” la Metropolitan Opera din New York. Primul lui spectacol, după ce va încheia activitatea în Statele Unite, va fi pe scena Operei Române Craiova. Alături de el se vor afla Ştefan Ignat, care, de asemenea, se află acum la Metropolitan Opera, şi, în rolul Desdemonei, Nicoleta Ardelean, o româncă ce a făcut carieră, foarte mulţi ani, pe scena celebrului „La Scala” din Milano», a declarat managerul Operei craiovene, Antoniu Zamfir, adăugând că la pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
O foarte bună distribuţie va avea şi spectacolul „Don Giovanni”, în ea regăsindu-se şi basul Sorin Coliban, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi care, cu acest rol principal din opera mozartiană, a câştigat postul de prim solist la Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper). Reprezentaţia îl va aduce în faţa orchestrei pe directorul Operei Naţionale din Grecia, Myron Mihailidis, acesta făcând parte, de altfel, şi din juriul Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini”.
Sesiune de comunicări dedicată personalităţii artistei Elena Teodorini – duminică, la Primărie
Emblematica personalitate a Elenei Teodorini (1857-1926) – artistă rămasă în istorie prin debutul său, în 1880, la „Teatro alla Scala” din Milano, cu rolul Marguerite din „Faust” de Ch. Gounod, fiind prima cântăreaţă din România care a păşit pe acea scenă celebră la numai 23 de ani – va fi tema unei sesiuni de comunică incluse, de asemenea, în ediţia din acest an a festivalului. Evenimentul se va desfăşura duminică, 11 octombrie, de la ora 11.00, în sala mare a Primăriei Craiova, şi va reuni mai mulţi muzicologi din România. Între invitaţi se află Oleg Garaz şi Mihaela Gligor (Cluj-Napoca), Irina Boga (Bucureşti), regizorul român Rareş Zaharia stabilit la Paris – care va conferenţia pe tema „Elena Teodorini în patrimoniul cultural european”, Gheorghe Fabian (Craiova) şi Florin Popenţiu – descendent al familiei Teodorini. Tot pentru a cinsti memoria artistei, după renovarea clădirii Operei craiovene, sala de spectacole va purta numele Elena Teodorini, acelaşi pe care instituţia l-a avut până nu demult.
Având în vedere anvergura acestei ediţii a festivalului, managerul Antoniu Zamfir este convins că publicul craiovean va veni în număr mare la spectacole. Dovadă, deja, numeroasele solicitări venite din partea acestuia. „Opera Română Craiova are disponibile bilete, ca şi abonamente pentru toate evenimentele festivalului, şi deja am înregistrat un record de vânzare, fapt care nu s-a mai întâmplat la ediţiile anterioare. Ceea ce ne face să fim încrezători că vom avea săli pline la toate evenimentele festivalului”, a mai spus Zamfir.
Audiţie la Seoul în vederea selectării participanţilor la Concursul Internaţional de Canto!
Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini” este destinat cântăreţilor de operă de orice naţionalitate, aparţinând tuturor categoriilor vocale – femei cu vârsta până în 35 de ani (născute după 30 septembrie 1979) şi bărbaţi cu vârsta până în 38 de ani (născuţi după 30 septembrie 1977). Potrivit managerului Antoniu Zamfir, până în prezent nici un tânăr solist nu şi-a anunţat oficial intenţia de participare. „Din experienţa noastră, toate înscrierile se fac în ultima săptămână”, a declarat acesta.
Şi nu vor fi puţine, având în vedere că numai din Coreea de Sud aproximativ 40 de tineri şi-au exprimat dorinţa de a concura, iar ea a fost transmisă Operei craiovene de soprana Soyung Yu, membră a juriului competiţiei. „Domnia sa şi-a manifestat intenţia să organizeze o etapă preliminară la Seoul, în perioada 1-7 noiembrie, întrucât există mulţi tineri interpreţi din Coreea care îşi doresc să participe la acest concurs, însă nu au posibilităţi financiare de a se deplasa la Craiova şi a se caza aici. Aşa că vom merge noi şi vom organiza acolo această etapă preliminară, iar cei care vor fi selectaţi vor intra în concurs”, a precizat Zamfir.
Alături de Soyung Yu, din juriul internaţional vor mai face parte Dejan Savic – director al Teatrului Naţional de Operă din Belgrad (Serbia), Plamen Kartaloff – director al Teatrului de Operă şi de Balet din Sofia (Bulgaria), Michael Ajzenstadt – administrator artistic la Opera din Israel, Florin Estefan – manager al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, şi Myron Mihailidis – directorul Operei Naţionale din Grecia. Preşedinte va fi Karen Stone – director al Teatrului Magdeburg, din Germania. Asociaţia „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” va asigura Premiul I – în valoare de 1.500 euro, Premiul al II-lea – 1.000 euro şi Premiul al III-lea – 500 euro. Reprezentanţii teatrelor din juriu vor putea acorda premii speciale, constând în evoluţii în spectacole pe scenele acestor instituţii, înregistrări audio şi video ş.a.