Conducerea Consiliului Judeţean Dolj, în vizită pe şantiere

0
317

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi vicepreşedintele Cristinel Iovan au vizitat, ieri, şantierele de lucru deschise de CJ pentru două dintre proiectele dezvoltate cu fonduri europene – „Reabilitarea infrastructurii de mişcare a Aeroportului Craiova” şi „Centrul turistic pentru agrement şi sport”.

Şeful administraţiei judeţene apreciază că investiţiile, derulate prin intermediul finanţărilor europene, în valoare totală de peste 28 de milioane de euro, sunt în termen, urmând a fi finalizate în graficul stabilit prin contract cu constructorii. „Sunt mulţumit de ceea ce am văzut şi de activitatea din şantier. O întreagă desfăşurare de forţe atât la aeroport, cât şi la Centrul turistic pentru agrement şi sport. Le-am transmis constructorilor că este o presiune pe care o resimţim cu toţii – atât ei, pentru că trebuie să finalizeze în termenele convenite prin contract, cât şi noi, ca autoritate care beneficiază de aceste lucrări deosebite, pentru că aşteptările sunt foarte mari. La Aeroportul Internaţional Craiova, echipa care se ocupă de proiectul reabilitării infrastructurii de mişcare a finalizat în bună parte proiectarea şi, în cel mai scurt timp, vor fi demarate şi lucrările la pistă”, a subliniat Ion Prioteasa.

Pista Aeroportului, în grafic

Preşedintele CJ Dolj a mai spus că s-a insistat şi  s-a primit asigurări de la reprezentanţii companiei că se vor depune toate eforturile pentru ca această investiţie să decurgă în parametrii conveniţi – ca Aeroportul Internaţional Craiova să devină operaţional în cel mai scurt timp, iar cursele către destinaţiile deja cunoscute să fie reluate de la sfârşitul lunii octombrie. „Am vorbit şi cu reprezentanţii firmei de proiectare, cărora le-am cerut să ţină cont de dezvoltarea ulterioară a Aeroportului Internaţional Craiova, o dezvoltare valorată prin Master Planul General de Transport, aprobat de Comisia Europeană, la aproape 90 de milioane de euro. Noi deja pregătim documentaţiile pentru proiectele pe care le vom depune în primăvara anului viitor, pentru că vorbim de investiţii absolut importante în viitorii 10-15 ani ai aeroportului, respectiv realizarea unui nou terminal pentru pasageri, cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, realizarea unei platforme de staţionare pentru aeronave, cu o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi, dotarea cu echipamente de siguranţă, precum şi realizarea infrastructurii auxiliare, respectiv un drum perimetral tehnologic, iluminat public şi supraveghere video. Este foarte important ca tot ceea ce realizează ei acum să fie foarte bine conexat cu acest moment doi, o etapă care, odată implementată, va situa Aeroportul Internaţional din Craiova între primele din România, ceea ce-l va recomanda ca o alternativă viabilă pentru Aeroportul «Henri Coandă»…”, a mai spus şeful administraţiei doljene.

Lucrările sunt avansate şi la trenul multifuncţional cu marcaje pentru fotbal, volei, handbal

Ion Prioteasa a vorbit şi despre ceea ce se întâmplă pe şantierul Centrului turistic pentru agrement şi sport constând o activitate intensă. „Progresul înregistrat de cei care lucrează este vizibil de la ultima noastră vizită acolo. Sunt turnate fundaţii, terenul de fotbal cu gazon natural a fost deja amenajat, fiind implementate sistemele de drenaj, dar şi de irigare. Urmează să fie adus pământul şi înierbat terenul. De asemenea, lucrările sunt avansate şi la trenul multifuncţional cu marcaje pentru fotbal, volei, handbal, prevăzut cu suprafaţă sintetică, instalaţie de nocturnă şi împrejmuire. M-am bucurat să constat că lucrările sunt în grafic şi am convingerea că vor fi finalizate în termenul prevăzut în contract”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

O investiţie de peste 24 de milioane de euro

La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan a declarat: „2015 este anul al marilor şantiere. Consiliul Judeţean Dolj s-a angajat şi este extrem de hotărât să ducă la bun sfârşit toate proiectele în care s-a implicat, multe dintre acestea fiind derulate cu fonduri europene. „Două dintre ele au făcut obiectul vizitei noastre în şantiere şi, acum, pot spune că atât reabilitarea infrastructurii de mişcare a aeroportului, o investiţie de peste 24 de milioane de euro, cât şi centrul pentru sport şi agrement, un demers care se apropie de 4 milioane de euro, vor fi finalizate în termen. Sunt proiecte care, pentru specialiştii implicaţi, fie că vorbim de cei ai CJ Dolj, fie ai aeroportului, au însemnat nopţi nedormite, mult stres, dar care, finalizate, vor aduce valoare adăugată la dezvoltarea acestei zone”, susţine Cristinel Iovan.

 ***

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de mişcare a Aeroportului Craiova” are o valoare totală de 24,4 milioane de euro, obţinută prin Programul Operaţional Sectorial Transport. Prin această investiţie se urmăreşte realizarea lucrărilor de reparaţii la structura de beton pentru toată infrastructura de mişcare, aplicarea unui covor de mixturi asfaltice pe pista de aterizare-decolare, lărgirea căii de rulare la o lăţime de 25 metri, extinderea platformei de îmbarcare-debarcare de la 2 la 8 locuri de parcare, modernizarea instalaţiei de balizaj şi construirea unui post de transformare, precum şi realizarea unui nou sistem de canalizare.

***

„Centrul turistic pentru agrement şi sport” are o valoare totală de 3,7 milioane de euro şi este finanţat cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Investiţia va conduce la crearea unei baze sportive şi pentru agrement moderne, în zona Aeroportului.