Doar câteva zile mai au la dispoziție părinții ori bunicii pentru a-i înscrie pe cei mici la unul sau mai multe dintre cele 9 ateliere de creație ale Fabricii de povești electroCOLIBRI. Noua serie va fi organizată în perioada 26 ianuarie – 5 aprilie, iar preţul pentru un curs este de 100 lei. Pentru fiecare atelier în parte există un număr limitat de locuri, așadar grăbiți-vă! Înscrieri se fac în intervalul 12-23 ianuarie, la sediul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, din Calea Bucureşti 56, prin telefon, la numărul 0251.416.323 (între orele 9.00-15.00) sau prin e-mail, pe adresa colibricolibri2012@yahoo.ro. La final, micii participanți vor fi și mici artiști, căci atelierele se vor finaliza cu o serbare-spectacol pe scena teatrului.
«Atelierele de creație sunt deja unul dintre proiectele de marcă ale Teatrului „Colibri”. De-a lungul anului, noi avem trei serii de ateliere: una – acum, după sărbătorile de iarnă, până în vacanța de Paști, alta – după vacanța de Paști până la sfârșitul anului școlar, iar ultima – din toamnă până la serbările de Crăciun. De această dată vom avea 9 ateliere în 6 zile ale săptămânii», a precizat Adriana Teodorescu, manager al Teatrului „Colibri”, adăugând că toate atelierele se vor desfășura cu începere de la orele 17.00 și 18.00.
Mica școală de scenaristică şi critică de film de la Teatrul „Colibri”
Primul dintre ele, cel de lunea, ora 17.00, este „Dincolo de poveste”, sub coordonarea actriței Rodica Prisăcaru. Copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 vor descoperi aici tehnici de animaţie, vor desena personajul preferat şi îl vor anima ca în teatru. Numărul maxim de participanţi: 15.
Marţea vor avea loc două ateliere. Unul, de la ora 17.00 – „Micii creatori” (coord. Ionica Dobrescu) –, este de introducere în arta teatrului de animaţie, pentru copii cu vârsta între 5-13 ani, prin care se urmăreşte descoperirea de noi talente în arta spectacolului, a teatrului pentru copii, folosind tehnici teatrale (dicţie, atitudine, improvizaţie, ritm, ureche muzicală, lucrul cu obiecte animate, mişcare scenică). Celălalt, de la ora 18.00 – „Puppets occupy screen / Păpușile ocupă ecranul” (modulul 3) / Scenaristică şi critică de film (coord. Iulia Enculescu) – este deschis tinerilor iubitori de cinema, cu vârsta minimă de 10 ani, care doresc să se familiarizeze cu domeniul scrierii unui film. „Trecând prin teorie, fiecare va experimenta scrierea unui scenariu de scurtmetraj, care va fi publicat pe suport tipărit. Vor fi prezentate noţiunile de bază ale scrierii narative şi se vor viziona şi analiza filme din cinematografia universală”, a precizat managerul Adriana Teodorescu. Doar 10 locuri sunt disponibile la acesta atelier.
Se caută voci pentru teatru radiofonic cu povești românești!
Miercurea vor urma alte două ateliere, ambele coordonate de actrița Alis Ianoș. Cel dintâi, care se va desfășura cu începere de la ora 17.00, este „Primul pas pe scenă”, pentru categoria de vârstă 5-12 ani, în cadrul căruia copiii descoperă variate tehnici teatrale şi îşi pun în valoare abilităţile artistice. La finalul cursurilor, acestea vor fi evidențiate într-un spectacol ce va fi prezentat pe scena Teatrului „Colibri”. Numărul de participanţi admiși este 12.
Cel de-al doilea, de la ora 18.00, este „Unde cu povești”, realizat în parteneriat cu Radio România Oltenia Craiova, pentru categoria de vârstă 6-10 ani. «Aici e vremea teatrului radiofonic, unde o poveste românească interpretată de copii este imprimată pe suport audio, pentru ca apoi să se facă auzită în întreaga regiune. Dacă ediția trecută a atelierului a avut în centru „Capra cu trei iezi”, de data aceasta cei zece participanți vor alege altă poveste», a menționat reprezentantul instituției.
Întâlnire cu păpuşilor bi-ba-bo și jucăriile Bebeti
Joia, de la ora 17.00, actrița Oana Stancu propune „Jocul de-a joaca” – atelier de deprindere a artei mânuirii păpuşilor bi-ba-bo (păpuşi pe mână), de împrietenire cu acestea în adevărate scenete de teatru. Destinat categoriei de vârstă 6-14 ani, atelierul – unul dintre cele mai de succes – poate fi frecventat de maximum 12 participanți. De joc și joacă au parte copiii de peste 3 ani și vinerea, de la ora 17.00, la atelierul coordonat de Laura Pumnea și susţinut cu sprijinul Bebeti – primul magazin de jucării din lemn pentru copii din Craiova. O aventură în care cei 15 participanți dau roluri de teatru jucăriilor dragi.
Fii cu ochii pe tot ce mișcă în teatru și publică în gazetă!
Tot Laura Pumnea le dă întâlnire copiilor și tinerilor cu vârsta minimă de 10 ani sâmbăta, de la ora 17.00, la „Gazetarul de teatru” – cel cu ochii pe tot ce mişcă în teatru. Adică vede spectacole şi scrie cronici, ia interviuri, realizează articole despre şi cu actori, regizori, scenografi, oamenii din spatele scenei. Totul pentru „Gazeta de teatru”! Primul număr a și apărut, de altfel, la sfârșitul anului trecut: cuprinde impresii despre teatrul de păpuși, opinii despre spectacole și scurte dialoguri purtate cu actrița Rodica Prisăcaru și regizorul Valentin Dobrescu, semnate de opt mici gazetari ai acestei „file cu povești”.
De asemenea, sâmbăta, de la aceeași oră 17.00, copiii de minimum 3 ani sunt poftiți de Adriana Teodorescu în „Fabrica de povești”. Atelierul, destinat dezvoltării abilităţilor practice şi imaginaţiei, stimulării fanteziei, dă prichindeii posibilitatea să realizeze colaje din diverse materiale, să dea formă şi culoare ideilor. Numărul de participanţi admiși: 15.