ANPDCA: Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost aprobată

0
489

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a finalizat Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014-2020, precum şi planul operaţional de implementare pentru perioada 2014-2016, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis, ieri, Agerpres.

„Cele două documente au ca scop dezvoltarea, bunăstarea şi accesul universal la servicii ale copilului, cu implicarea mai multor instituţii şi autorităţi ale statului. Concret, strategia urmăreşte, pe de o parte, continuarea măsurilor din domeniul protecţiei copiilor începute anterior, iar pe de alta stabileşte câteva noi direcţii de acţiune, în scopul de a reduce diferenţele în ceea ce priveşte accesul copiilor la servicii de educaţie şi sănătate, concomitent cu creşterea calităţii acestora’, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, sunt vizaţi în special copiii din zonele sărace, cei din mediul rural, copiii romi, cei cu dizabilităţi şi copiii din sistemul de protecţie a copilului consumatori de droguri, copiii aflaţi în conflict cu legea, copiii străzii, cei care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar şi adolescenţii.

„Existenţa unui serviciu public de asistenţă socială în fiecare comună, oraş sau municipiu, creşterea gradului de implicare a comunităţii şi dezvoltarea competenţelor parentale ale părinţilor, respectarea drepturilor copiilor aflaţi în situaţii vulnerabile, prevenirea şi combaterea oricărei forme de violenţă asupra acestora – în familie, în şcoală sau în comunitate, dar şi încurajarea participării copiilor la luarea deciziilor care îi privesc sunt rezultatele pe termen mediu şi lung propuse de ANPDCA”, afirmă instituţia.

Conform preşedintelui ANPDCA, Gabriela Coman, va fi introdus un pachet minim de servicii integrate pentru copiii din zonele sărace. În România, pe fondul scăderii natalităţii, ponderea copiilor în totalul populaţiei a scăzut de la 28,6%, în 1990, la 18,9%, în 2008 şi la 18,2%, în 2012. Statisticile arată, însă, că marea majoritate a minorilor trăieşte împreună cu familia, astfel că, la sfârşitul anului 2012, doar aproximativ 1,6% se aflau în sistemul de protecţie specială.

Din grupul de lucru care a contribuit la realizarea Strategiei naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului au făcut parte experţi independenţi, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii, respectiv Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Cancelaria Prim-Ministrului.