Intensificarea acţiunilor de combatere a muncii nedeclarate, întreprinse de Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, în colaborare cu alte instituţii ale statului, autorităţi locale şi reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor din Dolj, a avut ca rezultat atât diminuarea fenomenului de muncă nedeclarată, cât şi creşterea numărului total de salariaţi, a numărului de contracte individuale de muncă şi, mai ales, a numărului de angajatori nou înregistraţi în evidenţele instituţiei în 2014.
Conform celor declarate de Cătălin Tiberius Mohora, inspector-şef al ITM Dolj, potrivit legislaţiei în vigoare, primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă, este considerată infracţiune, în anul precedent fiind înaintate organelor competente, în vederea continuării cercetărilor sub aspect infracţional documentele pentru 14 agenţi economici, cu cinci mai puţin faţă de 2013. De asemenea, şeful ITM Dolj mai spune că la sediul instituţiei mai sunt încă neridicate carnete de muncă ale salariaţilor.
„Având în vedere că, din 1 ianuarie 2011 nu se mai fac înscrisuri în carnetele de muncă, documentele respective trebuie ridicate de la sediul nostru. Până în prezent, au fost ridicate de titulari cca 87% din acestea. Mai sunt în custodia noastră 11.540 de astfel de acte, 1.500 neputând fi certificate din cauza absenţei unor documente – acte adiţionale, decizii de încetare, state de plată a salariilor etc. –, care trebuia predate de către angajatori”, a precizat Cătălin Mohora.
CRISTI PĂTRU