Picamerele s-au pus în funcțiune și au detonat, ieri, cu un zgomot asurzitor, și strada „Nicolăescu-Plopșor”, de la biserica Sf. Ilie. Nebunia abia începe pentru că au fost înlăturate doar bordurile de beton, urmând ca abia de aici încolo să se spargă, bucată cu bucată, asfaltul pentru a se lucra la conductele de apă și canalizare. Șantierul durează trei luni, timp în care nici o mașină nu va mai putea să circule prin această zonă. Și după refacere, strada, ca de altfel tot centrul istoric, va rămâne închisă traficului rutier, fiind o zonă pietonală permanentă.
Așa cum au anunțat, constructorii de la Recon au început, de ieri, să spargă strada „CS. Nicolăescu-Plopșor”. De la primele ore ale dimineții, strada a fost închisă de la intersecția cu strada „Olteț” (în zona English Park) și până la intersecția cu strada „Mihail Kogălniceanu” (în zona Bibliotecii Județene). Au fost montate garduri de protecție și nici o mașină nu mai circulă în acest perimetru. Excepție fac locatarii și angajații de la instituțiile din zonă (BCR, OCPI și Biblioteca Județeană) care sunt lăsați să treacă prin interiorul șantierul pentru a-și putea parca mașinile. Acestora le-au fost puse la dispoziție cele două parcări care există în preajma instituțiilor amintite.
Urmează decopertarea asfaltului
Lucrările au început în forță, fiind scoase bordurile din beton care existau de o parte și de alta a străzii. Au fost înlăturați și toți stâlpișorii de protecție de pe trotuare, lucrările urmând să se concentreze, de astăzi, pe decopertarea asfaltului. Constructorii spuneau ieri că trebuie să fie înlăturat tot asfaltul de deasupra, care este dispus în mai multe straturi, pentru a se ajunge la conductele de apă și canalizare. După ce acestea vor fi înlocuite, se va monta pavajul, așa cum s-a procedat pe fiecare stradă din centrul istoric. Profilul străzii va fi păstrat, în sensul că, deși va fi pietonală în totalitate, trotuarele nu vor fi desființate.
Toate cablurile vor fi coborâte în subteran
În maximum două săptămâni se va începe și reabilitarea toaletei publice din „English Park”. Potrivit constructorilor, aici se vor face lucrări de igienizare completă și modernizări. Pe lângă finisajele interioare și exterioare, se vor efectua și lucrări de ventilație și hidroizolație care nu existau până acum. Toaletele vor fi gata înainte ca strada să fie terminată, dar ele vor rămâne închise până când întregul proiect de reabilitare a centrului istoric va fi finalizat. În paralel se va lucra și la sistemul de telecomunicații care există de jur împrejurul „English Park”, toate cablurile urmând să fie coborâte în subteran, ca de altfel peste tot în centrul vechi.
Mai sunt 25 de case cu fațadele nemodernizate
Centrul istoric ar trebui să fie gata pe data de 15 mai, dar constructorii spun că lucrarea va fi finalizată mai devreme de această dată deoarece organizarea de șantier este bună și există pe stoc toate materiale de construcție necesare. Lucrări se vor face la cele 25 de case care au mai rămas cu fațadele nefinisate. De îndată ce timpul va permite să se lucreze și la zidăria acestora, muncitorii de la Recon, care au fost solicitați de proprietari, vor urca pe schele și le vor reface. Ultimele detalii vor fi amplasarea statuilor din cele două piațete care vor fi amenajate în zona veche a orașului – cea de la Femina și cea de la Bancpost – precum și amenajarea zonei din jurul bisericii Sfântul Ilie.