Ginecologul Radu Nicon, eliberat condiţionat din penitenciar

0
154

Medicului ginecolog Radu Nicon, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, condamnat definitiv pe 20 iunie 2014 la 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, a fost eliberat, ieri, din Penitenciarul Pelendava. Hotărârea a fost luată de Tribunalul Dolj şi este definitivă, medicul executând 2/3 din pedeapsă.

Reamintim că, Radu Nicon, medic al Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost trimis în judecată în aprilie 2013, în stare de arest preventiv, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Acesta a fost acuzat că a primit 1.000 de lei, bani marcaţi criminalistic, pentru o întrerupere de sarcină. Medicul ceruse, de fapt, 1.300 de lei, ştiind că trebuie să „rezolve” problema unei femei, al cărei soţ era plecat în străinătate şi care rămăsese însărcinată cu antrenorul de fitness. De fapt, toată povestea fusese pusă la punct de ofiţerii anticorupţie, hotărâţi să-l prindă pe medic, după ce anterior, la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, o elevă de 18 ani, care s-a dus la medic să facă un chiuretaj, în februarie 2013, a depus un denunţ în care a povestit ce păţise cu medicul Nicon. Acesta îi ceruse fetei 5 milioane de lei vechi pentru efectuarea operaţiei, bani pe care aceasta nu-i avea, aşa că, fără nici un regret, Radu Nicon a pus-o să-şi dea jos bijuteriile din aur pe care le avea şi să le lase la el drept garanţie până face rost de bani. Mai mult, a trimis-o să-şi amaneteze bijuteriile atunci când a aflat că fata nu reuşise să facă rost de toată suma pe care o ceruse. Şi toate astea în condiţiile în care întreruperea de sarcină era o operaţie necesară pentru a-i salva viaţa tinerei de 18 ani, după cum au stabilit ulterior anchetatorii.

Pe 17 martie 2013 medicul a fost reţinut în urma fragrantului, pe 9 aprilie 2013 a fost trimis în judecată de procurori, iar pe 8 mai 2013, Tribunalul Dolj l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de 5 ani, dată la care a şi fost eliberat din închisoare. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au făcut apel împotriva hotărârii instanţei de fond, iar pe 12 noiembrie 2013 Curtea de Apel Craiova a admis apelul procurorilor şi l-a condamnat pe medic la 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare. Hotărârea a rămas definitivă pe 20 iunie 2014, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, medicul ajungând din nou după gratii, încarcerat la Penitenciarul Pelendava.

În decembrie a cerut Judecătoriei Craiova eliberarea condiţionată, cererea fiind respinsă de instanţă, medicul a contestat hotărârea la Tribunalul Dolj, instanţă care a admis ieri contestaţia, dispunând eliberarea condiţionată a medicului: „Admite contestaţia formulată de condamnatul Radu Nicon. Desfiinţează sentinţa penală nr. 5743/09.12.2014 a Judecătoriei Craiova şi rejudecând admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul Radu Nicon. Dispune liberarea condiţionată din executarea pedepsei de 1 an şi 8 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 211/2013 a Tribunalului Dolj. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 14.01.2015”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj.