2015 se anunță la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” un an de poveste, din care nu vor lipsi noile producții artistice și atelierele de creație, va continua colaborarea cu Teatrul „ACT” din București, condus de actorul Marcel Iureș, și, pe lângă „Puppets occupy street” – ediție internațională, va prinde contur încă un festival: „7 zile, 7 arte”. Până să primească invitație la cele trei premiere cu care artiștii instituției vor ieși la rampă anul acesta – „Frumoasa din Pădurea Adormită” (aprilie), „Vrăjitorul din Oz” (mai) și „Gulliver” (noiembrie) –, cei mici pot (re)vedea cele 20 de spectacole din repertoriul curent și pot participa la 9 ateliere de creație organizate la sediul teatrului, din Calea București nr. 56. Înscrierile au început de luni și pot fi făcute, până pe data de 23 ianuarie, prin telefon, la numărul 0251.416.323 (între orele 9.00 – 15.00) sau prin e-mail, pe adresa colibricolibri2012@yahoo.ro.
Proiectelor demarate anul trecut, precum Săptămâna Teatrului (20-27 martie), Zilele Porților Deschise ori expoziția itinerantă „Cartea, Păpușa, Povestea”, atelierelor de creație și reprezentațiilor care vor continua să aibă loc sâmbăta de la ora 18.00 și duminica de la ora 11.00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” le va adăuga, anul acesta, altele noi.
Trei premiere cu eroi-model pentru micii spectatori
Mult așteptate sunt, cu siguranță, premierele, așadar trei titluri noi s-au gândit reprezentanții instituției să pună pe afiș în 2015. Primul dintre ele – pe 24 aprilie: „Frumoasa din Pădurea Adormită”, după scenariul și în regia lui Cristian Pepino, cu scenografia lui Vlad Tănase și pe muzica lui Dan Bălan. Tot în această stagiune, mai precis în luna mai, va vedea luminile rampei „Vrăjitorul din Oz”, în regia lui Cristian Mitescu, care semnează și scenariul, scenografia de Eugenia Tărășescu-Jianu, pe muzica aceluiași Dan Bălan. „Sunt spectacole frumoase, cu foarte mult umor, colorate”, a subliniat managerul Teatrului „Colibri”, teatrologul Adriana Teodorescu. Pentru noiembrie este anunțată premiera spectacolului „Gulliver”. „Am ales aceste titluri și pentru că au ca personaje principale eroi puternici, care consider că pot să constituie modele pentru micuții spectatori”, a adăugat Adriana Teodorescu.
Festivalul „7 zile, 7 arte”, un nou eveniment pentru comunitate
Marea miză a stagiunii o reprezintă însă cea de-a II-a ediție a Festivalului „Puppets occupy street”, una internațională, „care se dorește a fi de o mult mai mare anvergură, cu rubrici noi și o mai amplă desfășurare de forțe” decât anul trecut, a anunțat managerul teatrului. Prima ediție s-a derulat în perioada 25 august – 1 septembrie 2-14 și s-a bucurat de un imens succes la public, cu atât mai mult cu cât majoritatea evenimentelor cuprinse a avut loc în aer liber. Festivalul a reunit 15 trupe, aproape 100 de artiști și peste 85 de evenimente, găzduite de nu mai puțin de zece spații din oraș.
Alături de acesta, încă un festival își face loc în agenda culturală a instituției: „7 zile, 7 arte”. Un eveniment pentru comunitate, care va fi organizat în sala de spectacol și care „vrea să adune câte un pic din fiecare artă și să redea micilor spectatori posibilitatea de a se familiariza și împrieteni cu lucruri pe care le văd, dar nu le cunosc și nu le descifrează”, a mai precizat Teodorescu.
Actorii Teatrului „ACT” din București vor juca lunar la Craiova
Un proiect pe termen lung este parteneriatul cu Teatrul „ACT” din București, pe care reprezentanții Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” l-au încheiat spre sfârșitul anului trecut. Tot atunci a fost perfectat programul microstagiunii artiștilor instituției pe scena craioveană. «Până la finalul stagiunii 2014-2015, în ultima săptămână a fiecărei luni, vom avea un aici un spectacol al Teatrului „ACT”. Este o încercare – sperăm noi reușită – de a aduce cât mai mulți adolescenți și tineri în sala de spectacol la producții de foarte bună calitate. Cele mai multe dintre reprezentațiile pe care le veți vedea aici sunt premiate la multe festivaluri», a mai anunțat managerul Adriana Teodorescu, precizând că, în prezent, actorul Marcel Iureș, fondator și director al Teatrului „ACT”, este membru al Consiliului Artistic al Teatrului „Colibri”.
Astfel, după „Absolut”, în regia lui Alexandru Dabija, care a fost prezentat pe 9 decembrie 2014, craiovenii vor putea vedea pe 28 ianuarie spectacolul „Dumnezeu de a doua zi”, pe un text de Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga, actualmente director al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, cu Vlad Zamfirescu și Mirela Oprișor în distribuție. «Din punctul meu de vedere, Teatrul „ACT” este un model demn de urmat, pentru faptul că nu face rabat de la ceea ce înseamnă calitatea actului artistic. Este un teatru care nu mizează numai pe numele foarte cunoscute ale teatrului românesc, ci încurajează foarte mult tinerii creatori. Însă ca să poți să joci la „ACT” trebuie să treci niște probe. Una este profesionalismul, a doua este calitatea umană, iar a treia, din câte cunosc eu, este îndrăzneala și lipsa de compromis», a opinat managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Craiova.
Din agenda culturală 2014
Anunțarea celor mai importante proiecte ale acestui an, în cadrul unei conferințe de presă, a prilejuit, ieri, și realizarea unui scurt bilanț al activității artistice din 2014 a Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”.
Retrospectiva a fost deschisă de managerul Adriana Teodorescu cu premierele celor cinci spectacole care au bucurat publicul: „Eu sunt Shakespeare” (5 aprilie 2014) – în selecția oficială a ediției a IX-a a Festivalului Internațional „Shakespeare” de la Craiova, „Ursul păcălit de vulpe” (22 martie 2014), „La bulivar, birjar! La bulivar!” (26 mai 2014) – prezentat în „Autobuzul cu păpuși”, în cadrul Zilelor Craiovei, „Pe urmele lui Harap Alb” (8 iulie 2014) și „Vintage puppets” (27 august 2014) – în cadrul Festivalului „Puppets occupy street”.
«Un alt proiect pe care l-am derulat, care ne-a fost foarte drag și pe care vrem să-l perpetuăm este Săptămâna Teatrului, în luna martie. Am găzduit atunci o impresionantă expoziție de scenografie din Serbia „Lumi și Eroi”. Vom pregăti și pentru 2015 ceva asemănător. De asemenea, și anul acesta, ca și în 2014, vom organiza mai multe Zile ale Porților Deschise, prima urmând să aibă loc chiar pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, între orele 10.00 și 18.00.
O altă premieră a fost expoziția itinerantă „Cartea, Păpușa, Povestea”, care anul trecut a poposit la Festivalul EuroMarionete de la Arad, la Galeria „Artis” a Muzeului Județean Olt și la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Dorim ca și în 2015 să ducem această expoziție cu păpuși, decoruri, costume și elemente de recuzită din patrimoniul teatrului și în celelalte județe ale Olteniei, dar nu numai», a precizat Adriana Teodorescu. Managerul instituției a trecut în revistă, cu acest prilej, și participările artiștilor craioveni la festivalurile din țară (Arad, București, Alba-Iulia, Galați).
În opinia sa, însă, „vârful anului 2014” l-a reprezentat „Puppets occupy street”, „primul festival de teatru de păpuși și animație, nu numai din Craiova, ci și din România, care s-a desfășurat exclusiv în aer liber, în spații neconvenționale”. Între cele peste 85 de evenimente pe care le-a oferit craiovenilor s-a înscris și cea mai mare expoziție de teatru de păpuși deschisă vreodată în țara noastră, cu 400 de exponate. Dorința reprezentanților instituției este ca în 2015 să doboare propriul record, iar publicul să poată vedea la Craiova o expoziție și mai amplă.
Punctate au fost și parteneriatele încheiate cu Teatrul „ACT” din București, al cărui prim spectacol pe scena craioveană – „Absolut!”, după „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, cu actorul Marcel Iureș – a fost prezentat pe 9 decembrie 2014, și cu Liceul de Arte „Marin Sorescu” – ai cărui elevi au și deschis, cu un spectacol de gală, pe 7 noiembrie 2014, stagiunea 2014-2015 a instituției. De altfel, din luna decembrie a anului trecut, elevi acestei școli înfrumusețează prin picturile lor zidurile clădirii Teatrului „Colibri” și le transformă în povești de văzut.