Corupţia în rândul angajaţilor MAI s-a triplat în 2011

0
306

Numărul angajaţilor MAI învinuiţi pentru infracţiuni de competenţa Direcţiei Generale Anticorupţie a crescut cu 81% în primul semestru din 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, în timp ce numărul cadrelor MAI inculpate s-a triplat, potrivit unui raport al instituţiei.

„Primul semestru al anului 2011 a constituit pentru Direcţia Generală Anticorupţie un interval de continuitate şi amplificare a demersurilor întreprinse pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivelul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor, de iniţiere şi transpunere în practică a noi instrumente de lucru şi, în acelaşi timp, de consolidare instituţională şi funcţională. (…) Operaţiunile au probat o dată în plus faptul că lupta împotriva corupţiei nu este un exerciţiu declarativ, ci o realitate susţinută de acţiuni şi fapte concrete”, se arată în raportul de activitate al Direcţiei Generale Anticorupţie pe primul semestru din 2011.

În perioada analizată, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la Parchet 1.199 lucrări şi dosare penale (+27% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010). Dintre acestea, 289 au fost înaintate la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar 910 la structurile centrale şi teritoriale ale Parchetului instanţei supreme. A fost dispusă începerea urmăririi penale în 230 de dosare penale (+11%), dintre care 46 la Direcţia Naţionala Anticorupţie şi 184 la alte structuri ale Ministerului Public.

Creştere cu 226% a numărului de persoane arestate preventiv

Procurorii au definitivat ancheta în 152 de rechizitorii, fiind dispuse, totodată, măsuri administrative în 41 de dosare, fiind consemnată o creştere cu 35% a acestora, respectiv cu 24% a sancţiunilor cu caracter administrativ dispuse de procurorii de caz, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceeaşi perioadă au fost inculpate 754 persoane, dintre care 310 lucrători ai MAI. Totalul persoanelor inculpate înregistrează o creştere de 200%, respectiv de trei ori în privinţa cadrelor MAI ce au fost inculpate pentru comiterea unor infracţiuni din aria de competenţă a DGA. Totodată, s-a înregistrat o creştere cu 226% a numărului de persoane arestate preventiv.