Reţeaua de fraude informatice era structurată pe trei paliere

0
298

În urma celor peste 110 percheziţii ce au dus la anihilarea a trei grupuri care au păcălit 1.000 de americani, determinându-i să trimită bani pentru produse care nu existau, 50 de persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în urma unei ample operaţiuni. Poliţia Română spune că e cea mai mare operaţiune de luptă contra criminalităţii informatice desfăşurată în ţară. Procurorul-şef al DIICOT a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Centrul Cultural American, că gruparea infracţională era structurată pe trei paliere: licitatorii – care postau anunţurile de licitaţie şi care reţineau 60% din sumele câştigate, al doilea palier, cel al persoanelor care îşi asumau identităţi false de soldaţi şi ridicau sumele trimise de victime, iar al treilea palier era format din persoane care retrăgeau banii din România şi care primeau 20% din câştig.

Primele plângeri au apărut în 2009, când pe teritoriul SUA au fost depuse plângeri de la persoane care au găsit pe site-uri de licitaţii precum eBay şi Craiglist produse la preţuri foarte bune. Când au vrut să le cumpere li s-a cerut să trimită un avans, iar unii au căzut în plasă şi au dat mii de dolari pentru produse care nu existau. Foarte repede au fost depistate 200 de cazuri de oameni păcăliţi, unii dintre ei trimiţând câteva mii de dolari, însă numărul celor înşelaţi era de cinci ori mai mare.

Se dădeau drept foşti combatanţi americani în Afghanistan

Cum funcţiona reţeaua? Existau trei mari roluri în aceste grupuri de infractori informatici. Un rol-cheie era al licitatorului care posta extrem de multe anunţuri care sunau excelent, ştiind că unii sigur vor cădea în plasă. Ca să fie convingători, unii s-au dat drept foşti combatanţi americani în Afghanistan, mizând pe respectul de care armata se bucură în SUA. Erau prezentate şi certificate de calitate false pentru produse, iar cei care doreau să le cumpere erau rugaţi să trimită un avans. Complicii care utilizau nume false în SUA ridicau avansul şi trimiteau banii în România, utilizând servicii precum Western Union şi Money Gram. Prejudiciul total cauzat a fost de 20 milioane euro, iar cele trei categorii de infractori îşi împărţeau bani astfel: 20% ajungea la cel care ridica în SUA suma, tot 20% îşi oprea cel care retrăgea banii din România, iar licitatorul rămânea cu 60-70%.

Au învăţat unul de la altul cum să-i păcălească pe naivi

Poliţiştii au precizat că infractorii nu au investit banii în vreun domeniu, ci au preferat să-i cheltuiască repede. Majoritatea celor din grupările infracţionale au între 20 şi 30 de ani, nu au studii superioare, ci au învăţat unul de la altul cum să-i păcălească pe naivi. Poliţia a mai spus că acest tip de infracţiuni nu este unul complex sau laborios. Erau lansate extrem de multe oferte ştiind că unii vor cădea în plasă, fiindcă Internetul este uşor de utilizat şi foarte mulţi sunt obişnuiţi cu tranzacţiile online fără să fi avut probleme.

Autorităţile române împreună cu FBI şi Secret Service au anunţat, joi, anihilarea a trei grupuri de infractori informatici (câte unul din Bucureşti, Gorj şi Dolj). S-au făcut 117 percheziţii, 100 de suspecţi au fost audiaţi de DIICOT, iar 50 au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Poliţiştii susţin că ar fi binevenită schimbarea Codului Penal astfel încât reţinerea să fie pe 48 de ore, timp mai mult pentru instrumentarea unui caz.

Procurorul DIICOT care a condus ancheta a fost desemnat „Procurorul Anului”

La percheziţii au fost confiscate 85 de calculatoare, două pistoale, dar şi sume importante: 120.000 lei, 28.000 dolari şi 53.000 euro. Anchetele desfăşurate în SUA au dus la acuzarea a 22 de persoane în acest caz, a spus ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, la conferinţa de presă desfăşurată ieri, unde a fost prezentat bilanţul cazului. Procurorul DIICOT care a condus ancheta ce a dus la anihilarea celor trei grupuri infracţionale a fost desemnat „Procurorul Anului” în cadrul unui summit al procurorilor care s-a ţinut acum două săptămâni la Seul, a spus în conferinţa de presă Codruţ Olaru, şeful DIICOT – structura centrală.