O şansă pentru copiii cu malformaţii cardiace

0
433

Autorităţile sanitare au anunţat că programul derulat de medicii italieni şi români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucureşti, va fi dezvoltat şi la nivel naţional.

În luna iulie a.c. a fost semnată extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, program în cadrul căruia echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România. Proiectul s-a dovedit a fi unul de succes: într-un an au fost efectuate 60 de intervenţii. Practic, au fost salvaţi 60 de copii cu malformaţii cardiace fără a mai fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări. În aceste condiţii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că vor continua acest program şi îl vor dezvolta la nivel naţional. Tot în cadrul acestui proiect au fost instruite 13 cadre medicale în domeniul chirurgiei cardiace.

Medicii români, specializați pe parcursul acestui program

În luna februarie a.c. În România a sosit o echipă de cinci medici şi patru asistenţi medicali italieni de la clinica San Donato din Milano, care împreună cu cinci medici şi opt asistenţi medicali români au efectuat timp de câteva zile mai multe operaţii la copii pentru corectarea unor malformații congenitale cardiace. Din personalul medical român care a asistat la aceste intervenţii au participat specialiștii italieni în timpul operațiilor, doi medici şi patru asistente medicale s-au aflat deja în programul de formare în chirurgia cardiovasculară pediatrică. În plus, oficialii din Ministerul Sănătăţii dau asigurări că activitatea chirurgicală din cadrul Departamentului de cardiochirurgie al Spitalului „Marie Curie” va deveni tot mai susținută în perioada următoare, urmând a fi complet funcțională cu specialiștii din România formați până la sfârșitul programului.

2.000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace

Specialiştii au precizat, de asemenea, că este nevoie de un plan concret şi de o strategie clară pentru dezvoltarea acestui sector. Mortalitatea infantilă cauzată de malformaţiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an. Numărul anual de copii cu probleme cardiace, printre nou-născuţi, este de aproximativ 2.000 de cazuri noi pe an.

IRCCS Policlinico San Donato a fost fondată în 1969. Spitalul este recunoscut pentru expertiza şi dotările din domeniul cardiochirurgiei pediatrice, dar şi a altor specialităţi.