Talentul din bucătărie, resursă pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale

0
350

Asociaţia React lansează proiectul „Anotimpuri la borcan” Sud-Vest Oltenia, adresat femeilor cu domiciliul în mediul rural din această regiune. Obiectivul principal al proiectului este promovarea femeii ca persoană activă pe piaţa muncii. În urma formării profesionale gratuite, 392 de persoane de sex feminin vor obţine diplome de specializare ca lucrător în fabricarea conservelor din fructe şi legume.  Ele vor fi susţinute în găsirea unui loc de muncă sau în iniţierea propriei afaceri.

Pe lângă cursurile de formare care vor fi organizate local, la nivel de regiune vor fi înfiinţate trei centre dotate modern şi avizate igienico-sanitar. Bucătăriile vor sta la dispoziția comunităţilor pentru producţia, în condiţii sterile, de murături, gemuri şi compoturi, care ulterior vor putea fi comercializate în orice punct de desfacere la nivel naţional. În acest fel, femeile înscrise în proiect nu vor fi nevoite să se deplaseze din comunitatea din care fac parte, zilnic, până la oraş pentru a aduce un venit familiilor lor.

«Resursele principale la care face apel proiectul sunt legumele şi fructele din grădinile sătenilor din regiunea Sud-Vest Oltenia şi talentul în bucătărie al româncelor, deja binecunoscut în prepararea de bunătăţi servite celor dragi. Astfel, încurajăm antreprenoriatul la nivel rural prin dezvoltarea de întreprinderi non-agricole. Compoturile, dulceţurile şi preparatele din legume conservate vor fi aduse în magazine sub eticheta „Anotimpuri la borcan” Sud-Vest Oltenia», a declarat Anca Ştefan, manager proiect.