Spectacolul „Profu’ de religie” al TNC – la festivalul de la Wiesbaden, Germania

0
469

Spectacolului „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, este invitat în perioada 22-24 iunie la importantul Festival de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden (Germania). Ajuns la cea de-a XII-a ediție, acesta este considerat cel mai important festival de teatru din lume dedicat exclusiv prezentării pieselor contemporane în limbile țărilor invitate. La ediția din acest an sunt invitate teatre de prestigiu din Turcia, Ungaria, Spania, Rusia, România, Portugalia și Italia.

Festivalul își propune să prezinte producții teatrale care reflectă neliniști, tulburări sau conflicte sociale din țările respective, în încercarea de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă societatea contemporană multiculturală din Europa, în efortul său de definire și decantare a valorilor democratice.  La această ediție, tema în dezbatere propusă de directorii artistici ai festivalului – Manfred Beilharz, Tankred Dorst Ursula Ehler, Ann-Marie Arioli și Peter Michalzik – va fi „Teatrul rebel”.

Spectacolul Naționalului craiovean „Profu’ de religie” abordează felul în care adevărul poate fi interpretat și manipulat în diverse feluri, astfel încât sensul său devine relativ. Credința într-un adevăr unic se sparge în zeci de bucăți… În distribuție: Marian Politic, Romanița Ionescu (nominalizată pentru rolul Mara la premiile din acest an ale UNITER), Cătălin Vieru, Raluca Păun și Dragoș Măceșanu. Spectacolul este rodul unui „proces colaborativ” dintre dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop și actori, după ce un fragment din piesă a fost declarat câștigător la cea de-a III-a ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și dramaturgi români inițiat de Teatrul Național din Craiova.

 Regizorul Bobi Pricop este absolvent al Facultăţii de Teatru a Univer­sității „Spiru Haret” – Secţia actorie (2005-2008, clasa prof. Sanda Manu) şi al UNATC – Secţia regie de teatru (2008-2011, clasa prof. Tudor Mărăscu), precum şi al unui masterat în regie (2011-2013, UNATC, clasa prof. Alexandru Darie). A debutat în 2011 cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mayza, la Teatrul Act din Bucureşti, şi a montat apoi „Humpty Dumpty”, de Eric Bogosian, la Teatrul „Ioan Slavici” din Arad. Au urmat „Amalia respire profondément”, de Alina Nelega, la Theatre les Dechargeurs din Paris, și „Contra progresului”, de Esteve Soler, la Teatrul Bu­landra.

Pentru spectacolul său de debut a obținut Premiul pentru cea mai bună regie la Gala Absolvenţilor UNATC (2011), Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Independent „Undercloud” de la București (2012) şi Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea (2012). De asemenea, „Contra progresului” a fost nominalizat, în 2013, pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea.

Mihaela Michailov este dramaturg și critic de artele spectacolului, iar în prezent predă scriere dramatică la UNATC București. A obținut în 2007 Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului cu textul „Complexul România”, publicat de Maison Antoine Vitez, Paris.  A mai scris textele „Google țara mea!” (regizat de Alexandra Badea la Teatrul Foarte Mic din București și prezentat în cadrul unor evenimente și festivaluri internaționale), „Capete înfierbântate” (regia David Schwartz, prezentat la HAU, Berlin), „Sub pământ” (regia David Schwartz), „Copii răi” (regia Alexandru Mihăescu, prezentat la Munchen în cadrul „Zilelor Culturii Române”), „Familia Offline” (regia Radu Apostol, prezentat la New York și la Karlsruhe). Textele sale sunt traduse în engleză, franceză, germană și maghiară.