Primăria Bechet investește în infrastructura din jurul portului

0
484


Primăria Bechet își propune să amenajeze, în acest an, infrastructura din port, dar și din jurul acestuia. Pentru a atrage mai mulți bani la buget, primarul Gheorghe Ionele își dorește să ofere condiții pentru firmele care intenționează să-și așeze afacerile pe malul Dunării. Chiar în acest moment, în port se construiește un siloz pentru depozitarea cerealelor care ar urma să fie transportate pe fluviu. De asemenea, se află în execuție și centura ocolitoare a orașului care urmează să fluidizeze traficul către Dunăre. Autoritățile din Bechet speră, în continuare, ca portul să fie trecut fie în administrarea lor, fie a Consiliului Județean Dolj.

Gheorghe Ionele

Silozul care se construiește acum în port, la numai câțiva metri de Dunăre, va adăposti o cantitate mare de cereale ce va fi transportată apoi pe fluviu. Depozitul se află deja în lucru și ar urma să fie gata în scurt timp. „Este o investiție foarte importantă pentru oraș. Vrem să creăm o infrastructură pentru firmele care sunt interesate de comerțul cu cereale și ne-am gândit că acest siloz vine în întâmpinarea acestora. De acum le va fi mai simplu să-și desfășoare afacerile”, a declarat Gheorghe Ionele, primarul orașului Bechet. Se pare că un mare producător de cereale din Dolj și-a manifestat dorința de a derula afaceri în acest punct de depozitare, creând și 20 de locuri de muncă. Nu ar fi singura firmă care încearcă să-și dezvolte afacerile în zonă. Tot în portul din Bechet ar urma să mai vină și o societate care se ocupă cu comercializarea produselor petroliere, autoritățile discutând deja despre instalarea acesteia.

Se lucrează la centura ocolitoare

Un al doilea mare avantaj pe care Primăria Bechet îl oferă firmelor care tranzitează portul din localitate este și centura ocolitoare care va fi gata tot în acest an. Au început deja lucrările, o parte a străzii – cea care pornește din DN 55 Craiova – Bechet – fiind trasată la negru. „Centura ocolitoare înconjoară orașul prin partea de nord și are o lungime de 5 kilometri. Va fi mai bine pentru transportatori, dar și pentru locuitorii orașului care nu vor mai trebui să suporte traficul greu. Toate TIR-urile trec pe la porțile lor și fac zgomot mare, iar în timp le pot afecta structura de rezistență a caselor”, a mai spus primarul Gheorghe Ionele. Centura ocolitoare ar putea fi continuată cu un pod peste Dunăre care să lege Bechetul de localitatea Oreahovo, aflată pe celălalt mal al fluviului. Potrivit primarului, se poartă discuții de ceva timp între partea română și cea bulgară, lucrarea urmând să se execute prin intermediul unui proiect transfrontalier, cu fonduri europene.

Șantiere pe două bulevarde principale

Tot cu vecinii bulgari s-a implementat un proiect transfrontalier cu valoare mare, de aproximativ 6,5 milioane de euro. Primăria Bechet a obținut finanțare pentru a reabilita două bulevarde, „Independenței” și „Tudor Vladimirescu”, precum și renovarea muzeului „Mitre Arambașa”. „Bulevardele sunt deja în execuție. Dacă mergeți prin oraș, veți vedea că suntem în plin șantier. Înainte de a turna asfaltul, noi am cerut să fie introdusă și rețeaua de apă și canalizare, care s-a nimerit să fie aprobată tot pentru acest an, prin Masterplanul județean”, a declarat primarul. În Bechet urmează să fie amenajată o rețea de canalizare pe o lungime de 14 kilometri. Tot aici va fi construită o stație de epurare, care va deservi trei localități, și anume Dăbuleni, Călărași și Bechet. În etapa a doua, exercițiul bugetar european 2014-2020, această stație va fi extinsă și va deservi și comunele Sadova și Ostroveni. În ceea ce privește alimentarea cu apă, 40% din gospodării sunt deja racordate la rețea. „În maximum o lună, locuitorii din Bechetul din Vale vor primi și ei apă curentă”, a promis primarul.

Campusul școlar, un proiect care se redeschide

Un proiect de anvergură este construirea campusului din curtea Liceului Teoretic Bechet. Ar urma să aibă mai multe corpuri de clădiri: un local de școală, un bloc de garsoniere pentru profesori, un internat pentru elevi, un imobil destinat atelierelor și laboratoarelor și un alt corp de clădire în care să funcționeze o cantină și un club. „Proiectul a început în anul 2008 când au fost construite fundațiile pentru localul de școală și blocul de garsoniere. Lucrarea s-a derulat prin Ministerul Educației și au fost selectate patru licee din Dolj, noi fiind cei mai avansați cu execuția. Din păcate, nici aici nu s-a mai continuat șantierul din cauza lipsei banilor”, a precizat Ileana Costa, directorul liceului din Bechet. Construcțiile începute zac acum în curtea școlii și ar urma să fie supuse unei expertize prin care să se determine dacă au fost afectate în iernile care au trecut peste ele. Și asta pentru că autoritățile și-au propus să facă din nou demersuri pentru continuarea proiectului.

„Noi ajutăm liceul cu tot ce putem”

De data aceasta, campusul ar urma să fie ridicat pe fonduri europene, autoritățile spunând că s-a deschis o nouă axă cu această destinație. „Noi ajutăm liceul cu tot ce putem, vrem să continuăm acest proiect. Până pe data de 16 aprilie trebuie să depunem documentația pentru finanțare, prin intermediul ADR-ului. Sunt mulți elevi navetiști și profesori care, pe timp de iarnă, întâmpină probleme cu deplasarea”, a menționat primarul Gheorghe Ionele. Potrivit directorului, internatul ar urma să aibă 100 de locuri de cazare, iar prețurile nu vor fi mari astfel încât elevii să-și permită să locuiască acolo. Elevii care se vor caza la internat vor beneficia și de masă, meniul fiind asigurat de cantina liceului. În acest moment sunt 150 de elevi care vin la liceul din Bechet din alte localități: Ostroveni, Gighera, Măceșul de Jos și chiar din Dăbuleni și Călărași.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU