Trei ani de închisoare cu executare: Procurorul Niculăiță, condamnat definitiv pentru fapte de corupție

0
284
Iacob Niculăiță

Procurorul Iacob Niculăiţă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. Pedeapsa, pronunțată pe fond în ianuarie de Curtea de Apel Craiova, a rămas definitivă joi, 3 aprilie a.c., când Înalta Curte de Casație și Justiție a respins atât apelul inculpatului, cât și pe cel al procurorilor DNA Craiova, ca fiind nefondate. În acelaşi dosar, cel care a intermediat primirea banilor a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Consiliul Superior al Magistraturii urmează să decidă excluderea din magistratură a lui Iacob Neculăiță, care a fost suspendat din funcție de la arestare.

Reamintim că pe 16 decembrie 2013 se înregistra la Curtea de Apel Craiova dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată şi pe intermediarul şpăgii, Constantin Muşat (persoană fără calitate specială), cel din urmă în stare de libertate, pentru complicitate la trafic de influenţă. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că „în cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Niculăiţă Iacob a pretins de la un denunţător suma de 5.000 de euro, lăsându-l să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave, astfel încât acest din urmă magistrat să nu dispună trimiterea în judecată a denunţătorului. În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit de la denunţător, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (1.500 de euro şi 15.750 de lei), prin intermediul inculpatului Muşat Constantin. În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Niculăiţă Iacob a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul lui Muşat Constantin suma de 6.000 de euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte administrarea unor probe în cursul cercetării judecătoreşti, din care să rezulte o altă stare de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, astfel încât rezultatul procesului să fie aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător”, după cum se arată în comunicatul dat publicităţii ieri de DNA. În cursul zilei de 10 noiembrie 2013, procurorul Niculăiţă Iacob a fost prins în flagrant primind 6.000 de euro de la denunţător, fiind reţinut de procurorii craioveni din cadrul DNA, o zi mai târziu Curtea de Apel Craiova dispunând arestarea preventivă a sa.

Și-a recunoscut faptele

Procurorul Niculăiţă a recunoscut în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova comiterea faptelor, a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, complicele său la fel, aşa că procesul s-a finalizat rapid. Joi, 9 ianuarie 2014, instanţa a pronunţat sentinţa în cauză. Procurorul a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare şi s-a menţinut arestarea preventivă faţă de el. În plus, a fost menţinut şi sechestrul instituit de procurorii DNA Craiova asupra bunurilor sale, fiind obligat la 8.600 lei cheltuieli judiciare. Complicele său, Constantin Muşat, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani. El trebuie să achite 2.100 lei cheltuieli judiciare.

Sentinţa a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atât de Iacob Niculăiță, cât şi de procurorii DNA Craiova. Dosarul s-a înregistrat pe 27 ianuarie la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar la sfârșitul săptămânii trecute, joi, 3 aprilie a.c., instanța a respins ca nefondat atât apelul inculpatului, cât și pe cel al procurorilor. Din pedeapsa primită, inculpatului i se va scădea perioada reținerii și arestării preventive, de pe 10 noiembrie 2013 până pe 3 aprilie 2014, și va rămâne în penitenciar până la ispășirea pedepsei.