Ministerul Sănătăţii va aloca din această lună aproape 158 de milioane de lei pentru achiziţii de medicamente şi materiale sanitare necesare în tratamentul urgenţelor medicale majore. Autorităţile sanitare au declarat că derularea Programului Naţional de Servicii Medicale de Urgenţă fără sincope este esenţială.
Cele 157,8 milioane de lei, din bugetul Ministerului, vor fi folosite pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) din 79 de spitale din ţară. Sumele alocate sunt suficiente, în opinia oficialilor de la Bucureşti, pentru cumpărarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru tratamentul de urgenţă. Din aceşti bani vor fi achiziţionate seringi, perfuzii, catetere, dar şi de medicamente şi reactivi, fără de care multe urgenţe nu puteau fi tratate corespunzător.
Totodată, a fost deblocată suma de 20 de milioane de lei pentru materiale şi medicamente necesare bolnavilor diagnosticaţi cu infarct miocardic acut, internaţi în secţiile de terapie intensivă. Programele în acest sens au fost definitivate de Comisiile de Specialitate ATI şi Cardiologie împreună cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii încă de la începutul anului. Ministerul Sănătăţii a anunţat ca obiectiv un Sistem Naţional integrat de management al marilor urgenţe, pre şi intraspitalicesc.
„Considerăm că, oricât de sărac ar fi un sistem sanitar, asigurarea îngrijirii marilor urgenţe, a pacienţilor aflaţi între viaţă şi moarte, trebuie să fie un obiectiv prioritar, cu atât mai mult cu cât acest sistem face parte şi din Strategia Naţională de Răspuns în Situaţii Deosebite, în caz de calamităţi naturale şi atacurile teroriste”, a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Cele două ordine vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.