Parlamentul European a votat în plenul reunit regulamentul care va permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetăţenii Republicii Moldova. În conformitate cu procedurile UE, votul de ieri a Parlamentului European urmează a fi confirmat de către Consiliului Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie anul curent. Ulterior, va urma finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Cetăţenii moldoveni, posesori ai unui paşaport biometric, vor putea călători liber, oriunde în Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Parlamentul European a votat ieri (460 voturi în favoare, 60 voturi împotrivă, 10 abţineri) eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric. Măsura va acorda moldovenilor acces fără viză în ţările europene semnatare ale Acordului Schengen. Republica Moldova devine astfel prima ţară din vecinătatea estică a Uniunii care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE. Se estimează că decizia va intra în vigoare până la sfârșitul lunii mai.
Raportorul grupului PPE, vicepreşedintele Marian-Jean Marinescu:
„Cetăţenii din Republica Moldova merită să călătorească fără viză în UE. Felicit încă o dată Republica Moldova pentru îndeplinirea obligațiilor și atașamentul față de familia europeană. Este important ca Moldova să rămână în continuare ferm angajată pe calea europeană.”
Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova :
„Este un moment istoric pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Parlamentul European. Liberalizarea vizelor este un succes al guvernării pro-europene de la Chişinău şi al eforturilor cetăţenilor Republicii Moldova. Dragii mei, vă aşteptăm cu inima deschisă.”
Şeful delegaţiei române în grupul PPE, deputatul european Theodor Stolojan :
„Vom susţine ca şi până acum consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova şi Uniune. Următorul pas important în acest sens este semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Ne vom canaliza eforturile în această direcţie şi asigurăm cetăţenii moldoveni de întregul nostru sprijin pentru ca acest acord să intre în vigoare în cel mai scurt timp posibil.”
Europarlamentarul Renate Weber :
„Uniunea Europeană şi-a menţinut angajamentul de a întări relaţiile cu Republica Moldova. În ultimele luni, Moldova a fost expusă la presiuni multiple şi la o serie de sancţiuni, în special provenind din Rusia, iar aceste acţiuni au fost menite să sporească tensiunile din societatea moldovenească şi au avut un impact negativ asupra economiei, cu scopul de a descuraja angajamentul ţării faţă de integrarea europeană. Cu toate acestea, guvernul şi poporul Moldovei nu şi-au redus eforturile de promovare a valorilor europene”.