Un nou eşec în negocierile PSD-PNL

0
299

Nou eşec la negocierile USL de ieri. Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, la finalul întâlnirii, că nu există consens în USL pentru restructurarea Guvernului şi că, în acest caz, „din punctul nostru de vedere, al USD (n.r. – alianţa electorală Uniunea Social Democrată, formată din PSD, PC şi UNPR, pentru alegerile europarlamentare din 25 mai), sunt două variante: ori rămânem cu Guvernul aşa cum este şi aştept propunerile PNL, sau mergem la o restructurare masivă, dar pentru acea restructurare nu există un consens în USL. Fără un consens, nu mergem în Parlament”. Întâlnirea liderilor USL s-a desfăşurat în biroul preşedintelui Senatului şi la ea au fost prezenţi Crin Antonescu şi Klaus Iohannis (PNL), Victor Ponta şi Liviu Dragnea (PSD), Daniel Constantin (PC) şi Gabriel Oprea (UNPR). Anterior, Ponta s-a întâlnit, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu liderii UNPR, Gabriel Oprea, şi PC, Daniel Constantin.

Răspunzând unei întrebări, premierul a precizat că USD nu va forţa, în Parlament, un vot pentru restructurarea Guvernului, excluzând PNL. „Nu. Nu mergem în Parlament. Fac tot ceea ce ţine de mine pentru a continua în formula USL”, a explicat Ponta. Totodată, Victor Ponta a spus că va înainta, chiar în cursul zilei de ieri, propunerile PNL pentru funcţiile de miniştri care aparţin liberalilor şi unde aceştia au făcut noi nominalizări (n.r. – pentru portofoliile Finanţelor, Economiei, Sănătăţii şi Afacerilor Interne), dacă le va primi, în varianta în care Guvernul rămâne nerestructurat. În acest caz, a subliniat premierul, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar trebui să ocupe fie funcţia de ministru al Afacerilor Interne, vacantată de Radu Stroe, fie pe cea de vicepremier şi ministru de Finanţe, vacantată de Daniel Chiţoiu, nu pe amândouă, aşa cum şi-ar dori liberalii. „Sunt cele două variante: ori propuneri şi, dacă le primesc azi (n.r. – ieri), le înaintez către preşedinte, ori o soluţie de restructurare cu care să fim de acord toate cele patru partide”, a concluzionat Ponta.

„Nu cred că e vorba de negocieri”

La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, la finalul întâlnirii, că premierul Victor Ponta trebuie să ia o decizie rapid. „Premierul trebuie să ia o decizie. Respectă în continuare principiile şi spiritul alianţei şi facem împreună cele necesare pentru a continua guvernarea sau, din cauză că noi nu acceptăm inventarea unei funcţii de vicepremier sau alte lăbărţări ale Guvernului, ia o altă decizie, pentru care este responsabil. Cred că trebuie să o ia cât mai repede. Guvernul trebuie să funcţioneze”. Antonescu a reiterat faptul că liberalii îşi menţin punctul de vedere cu privire la respingerea variantei instituirii unui nou post de vicepremier pentru PC. „Nu cred că e vorba de negocieri, noi i-am spus încă o dată domnului Ponta care este punctul nostru de vedere, care este decizia politică a PNL şi l-am rugat să ia o decizie mai repede. Domnul Ponta are a decide dacă venim în Parlament cum am spus – fără să condiţionăm, să apară alţi vicepremieri şi alte istorii de felul acesta – sau face ceva cu ministerele vacante (…) Trebuie să ia o decizie, nu noi. Negocieri nu au ce să fie, că nu avem foarte mult ce negocia”, a subliniat liderul PNL. Acesta a recunoscut că, în acest moment, Executivul se află într-o „criză guvernamentală”.