Românii alocă în medie doar o oră şi jumătate pe lună pentru a participa la spectacole de teatru, a merge la cinema şi pentru vizite la galeriile de artă, iar cititul, în timpul liber, ocupă doar 13 minute pe zi şi timpul dedicat lecturii scade odată cu vârsta, potrivit unui studiu al INS.
Cu vizitele, aniversările, conversaţii în familie sau cu prietenii şi conversaţii telefonice, românii consumă în medie 39 de minute zilnic. În schimb, îşi fac timp doar trei minute pe zi (90 de minute pe lună) pentru divertisment şi cultură (spectacole de teatru, cinema, galerii de artă etc.). Acelaşi timp, de 3 minute pe zi, potrivit datelor INS, este dedicat zilnic ascultării radioului, iar pentru activităţi religioase, întruniri politice se alocă un sfert de oră.
Dintre celelalte modalităţi de petrecere a timpului liber, cititul ocupă, în medie, 13 minute zilnic, durată care scade în funcţie de vârstă. Astfel, copii de 10-14 ani citesc în timpul liber în medie 26 de minute zilnic, tinerii de 15-24 ani 19 minute zilnic, iar persoanele de 25 ani şi peste în medie 10-12 minute zilnic.
Pentru sport şi activităţi în aer liber, românii dedică în medie 16 minute zilnic, mai mult bărbaţii (20 de minute), faţă de femei (12 minute). Copiii fac sport sau au diverse activităţi în aer liber timp de 41 de minute pe zi, tinerii de 15-24 ani, 37 de minute zilnic, iar persoanele în vârstă de 65 de ani şi peste nu petrec în medie pe zi mai mult de 8 minute cu activităţi sportive sau în aer liber. În timp ce necăsătoriţii petrec timpul în aer liber şi cu activităţi sportive în medie 30 de minute zilnic, persoanele divorţate şi cele căsătorite alocă numai 10-11 minute zilnic, iar cele văduve, în medie 6 minute. (Mediafax)