„Hänsel şi Gretel” sau bucuria reîntoarcerii la copilărie

0
380

Opera „Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdinck – cel mai recent spectacol al Operei Române Craiova –, în regia artistului Traian Savinescu și scenografia lui Răsvan Drăgănescu, poate pe fi văzută astăzi, 8 februarie, de la ora 19.00, aceasta fiind cea de-a doua reprezentație, după premiera care a avut loc joi. Cunoscuta poveste a Fraților Grimm este transpusă muzical de orchestra condusă de dirijorul Alexandru Iosub, de soliști precum soprana Ioana Mitu (București) și mezzosoprana Florentina Soare, artiști ai instituției și ansamblul de balet, coregrafia fiind semnată de Eva Ștefănescu. „Este prima dată când pe scena acestei instituții se realizează o operă pentru copii cu orchestră live, ceea ce este foarte important”, au subliniat, în cadrul unei conferințe de presă, atât regizorul, cât și dirijorul. «Eu văd acest spectacol… ca o pulbere de stele pe gene de copii! Joc, fantezie… Mă bucur că am realizat un basm clasic, care mai mult ca sigur va plăcea”, a adăugat muzicianul Alexandru Iosub.

Opera „Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdinck, pe un libret de Adelheid Wette, după Frații Grimm – una dintre cele mai iubite creații muzicale pentru copii – a intrat, din 6 februarie, „în patrimoniul artistic al Operei Române Craiova”, după cum s-a exprimat managerul instituției, Antoniu Zamfir. „Copiii craioveni, dar nu numai, vor avea un nou spectacol pe această scenă, pe care sper să îl guste cu plăcere”, a mai spus acesta.

Regizorul Traian Savinescu: „Am pornit cu mare drag la pregătirea acestui spectacol”

Povestea celor doi copii – un băiat, Hansel, și o fetiță, Gretel – ce s-au rătăcit în inima codrului și aventurile lor până la revenirea acasă este spusă de echipa artistică a Operei craiovene condusă de Traian Savinescu, actualmente regizor la Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca. „Am pornit cu mare drag la pregătirea acestei opere. Am apreciat în mod deosebit contribuţia sectorului de producţie, iar dacă spectacolul arată cum arată este şi meritul acestor oameni din umbră. Vorbim de cântarea unui spectacol pentru copii cu orchestră live. E un lucru foarte important, pentru că percepţia copiilor în contactul direct cu muzica orchestrei nu poate fi înlocuită, oricât de sofisticate mijloace de reproducere a sunetului am avea. E un atu al spectacolului”, a declarat regizorul.

Prima operă pentru copii cu orchestră live

Ideea a fost subliniată și de muzicianul Alexandru Iosub, sub conducerea muzicală a căruia are loc reprezentația de astă-seară. «Este prima dată când la Opera Română Craiova se realizează o operă pentru copii cu orchestră live. Este foarte important, pentru că dacă tot vin copiii să vadă un basm, să se acomodeze, uşor-uşor, şi cu instrumentele unei orchestre clasice, în speranţa că mai târziu vor deveni spectatori permanenţi şi ai acestei instituții, dar şi ai Filarmonicii „Oltenia”», a spus acesta.

Muzicianul a declarat că realizarea spectacolului a fost o provocare, „pentru că orice basm are o atmosferă de vis, iar orchestra trebuie să redea acest lucru, soliştii la fel”. „Noi am ales o versiune prescurtată a operei lui Humperdinck, altfel ar fi fost mai puțin potrivită vârstelor mici. O să vedeţi un spectacol foarte viu, foarte frumos, antrenant, un spectacol vizual, în care orchestra subliniază cât poate de bine momentele de lirism, de vioiciune, de fantezie”, a adăugat Alexandru Iosub.

„A fost foarte simplu să intru în acest rol, pentru că eu, de fapt, sunt un copil!”

Rolul lui Hänsel îi revine mezzosopranei Florentina Soare, în timp ce Gretel este interpretată astă-seară de soprana Ioana Mitu (București). „A fost foarte simplu să intru în acest rol, pentru că eu, de fapt, sunt un copil! Şi, sincer vă spun, nu mi-aş dori să mă schimb. Deci, a fost foarte simplu să lucrez la acest spectacol”, a mărturisit Florentina Soare. „Pentru mine a fost o bucurie să mă reîntorc la copilărie”, a declarat și soprana Diana Țugui – Gretel în distribuția premierei de joi seara.

Minunatele personaje de poveste prind viață și datorită artiștilor Edith Mag (Gertrude, mama copiilor), Mircea Tudora (Peter, tatăl copiilor), Bogdan Olaru (Vrăjitoarea Wilma și Moș Ene), Eva Ștefănescu (Crăiasa Pădurii), Carmen Drănicenu (soția lui Moș Ene și Pajul zânei), Andreea Gheorghe (Scriitoarea / Mătușa Bertha), Anca Țecu (Adelheid), Pavel Uncu (Engelbert). Li se alătură ansamblul de balet, care – preciza regizorul Traian Savinescu – „are aici o funcţie foarte importantă, nu numai una pur coregrafică, ci e un suport, şi de dinamică, şi de imagine, în acelaşi timp”.

„Este un spectacol pentru toată lumea, deci sper că le va plăcea şi copiilor, dar şi celor mari. Mai ales că e un basm foarte cunoscut. Mie îmi este foarte drag!”, a precizat solista de balet Eva Ștefănescu, cea care semnează coregrafia. Poftiți, așadar, în lumea de poveste a lui „Hänsel și Gretel” recreată pe scena Operei Române Craiova – astă-seară, de la ora 19.00!