Patru deţinuţi eliberaţi după intrarea în vigoare a noilor Coduri

0
392

Odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri Penal şi de Procedură Penală, patru deţinuţi ce se aflau în detenţie la Penitenciarul Craiova, respectiv Penitenciarul Pelendava au fost eliberaţi. Acest lucru s-a întâmplat după ce pedepsele pentru anumite categorii de infracţiuni au scăzut.

La Penitenciarul Craiova, spre exemplu, au fost eliberaţi trei deţinuţi. Doi dintre aceştia ispăşeau fiecare pedepse de 20 de ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de viol, iar un altul o pedeapsă de trei ani şi jumătate pentru comiterea infracţiunii de violare de domiciliu. În cazul celor trei se apropia, peste doar câteva luni, termenul de eliberare condiţionată.

La Penitenciarul Pelendava singurul deţinut eliberat până ieri avea o condamnare de 20 de ani pentru viol. După ce noul Cod Penal a intrat în vigoare, pedeapsa maximă pentru fapta în urma căreia fusese condamnat a fost redusă la 12 ani de închisoare şi, pentru că petrecuse deja această perioadă în penitenciar, a fost eliberat. În schimb, la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova până ieri nu fusese pus în libertate niciun deţinut.

Comisii în toate penitenciarele

La nivelul tuturor unităţilor penitenciare s-au constituit comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ. Acestea au evaluat incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale. În total, de la Penitenciarul Craiova, 200 de fişe de evaluare ale unor persoane private de libertate au fost transmise către instanţele de judecată.

Comisiile de evaluare verifică, pentru fiecare persoană, cuantumul şi stadiul executării fiecărei pedepse, vor identifica situaţiile care pot fi de natură să atragă aplicarea legii penale mai favorabile, cu propunerea, dacă este cazul, a reducerii pedepsei, a înlocuirii pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, cu menţionarea datei estimative la care se împlineşte durata pedepsei reduse şi vor identifica orice alte date, informaţii şi situaţii pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile.

122 de deţinuţi eliberaţi în toată ţara

Noile Coduri Penal şi de Procedură Penală au intrat în vigoare începând cu data de 1 februarie a.c. La nivel naţional, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost eliberaţi 122 de deţinuţi, iar pentru 176 de persoane private de libertate a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie. Aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, la 1 februarie, după ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate.