Oltenii i-au dedicat o carte celebrului naist Gheorghe Zamfir

0
349

Universitatea din Craiova a fost, ieri, gazda unui eveniment care se înscrie în seria celor care vor duce Bănia spre titlul de Capitală Culturală Europeană. Marele artist Gheorghe Zamfir a participat la lansarea cărţii „Un miracol românesc: Gheorghe Zamfir”, dedicată aniversării vârstei de 73 de ani, pe 6 aprilie a.c., dintre care 50 petrecuţi pe marile scene ale lumii.

Evenimentul a fost o prefaţă a Anului Internaţional “Gheorghe Zamfir”, pe care îl va organiza fundaţia cu acelaşi nume. Personalitatea, opera şi creaţia marelui artist se regăsesc în cele 11 capitole care construiesc monografia elaborată de colectiv de cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale.

«Timp de o oră şi jumătate, Craiova este astăzi capitala mondială a naiului. Și asta datorită prezenței aici a maestrul Gheorghe Zamfir, o personalitate copleşitoare a culturii contemporane, un om cu o ţinută desăvârşită în viaţa publică şi cu realizări care sunt ameţitoare pentru un om de rând. Personalitatea, opera şi creaţia marelui artist se regăsesc în paginile acestei cărţi. Această lucrare nu face altceva decât să se integreze în spectrul larg al cunoaşterii şi cercetării ştiinţifice. Cum s-a născut această carte? În urmă cu trei ani, în toamna lui 2010, l-am cunoscut pe maestrul Gheorghe Zamfir, iar datoria de sociolog m-a îndemnat să pun întrebări istovitoare, ajungând astfel la concluzia că are o viaţă extraordinară, este un om care ar putea să fie subiectul unui film foarte interesant. Astfel s-a conturat proiectul. Maestrul are peste 300 de creaţii, peste 750 de milioane de discuri vândute, 120 de discuri de aur şi de platină, peste 200 de albume apărute», a spus în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. Dumitru Otovescu.

„Sunteţi o personalitate foarte iubită în Oltenia”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a apreciat prezenţa marelui artist Gheorghe Zamfir în Bănie, lansându-i acestuia invitaţia de a se alătura demersului de câştigare a titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. «Acest eveniment se va înscrie cu siguranţă în seria celor pe care noi le promovăm pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Sunt foarte multe somităţi care s-au alăturat demersului nostru, alături de Tudor Gheorghe – brandul nostru, al oltenilor, de actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi cei de la Opera Română Craiova. Sper că acelaşi lucru îl veţi face şi dumneavoastră, pentru că sunteţi o personalitate foarte iubită în Oltenia, sunteţi recunoscut ca un brand de ţară. Vreau să vă mulţumesc pentru ceea ce aţi făcut dumneavoastră pentru cultura românească şi vă asigur că sunteţi întotdeauna binevenit în oraşul nostru», a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

„Nu cred că este român care să nu fi auzit de Gheorghe Zamfir şi naiul său fermecat”

Prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, unul dintre autorii cărţii “Un miracol românesc: Gheorghe Zamfir”, a recunoscut că n-a fost deloc uşor să întocmească o lucrare despre viaţa şi activitatea unui om de complexitatea maestrului Gheorghe Zamfir: “Este un moment emoţionant acesta, când îl avem alături de noi pe unul dintre pilonii entităţii naţionale româneşti – maestrul Gheorghe Zamfir. Este cel care a dus numele României peste graniţele ei de mai bine de 50 de ani. De asemenea, nu cred că este român astăzi care să nu fi auzit de Gheorghe Zamfir şi naiul său fermecat. Meritul pe care îl are domnul profesor Dumitru Otovescu, acela de a ne fi îndemnat să scriem o astfel de monografie, este mai mult decât evident. Nu ne-a fost uşor să întocmim o astfel de lucrare despre viaţa şi activitatea unui om de complexitatea maestrului Gheorghe Zamfir. Sunt foarte multe aspecte ale vieţii domniei sale, unele luminoase, altele mai puţin luminoase. Ne-a fost greu să scriem această lucrare, dar ne-am propus să oferim publicului o carte pe înţelesul tuturor care să surprindă cele mai importante aspecte din viaţa şi activitatea domniei sale”.

Maestrul s-a declarat emoționat de gestul craiovenilor

Evenimentul de lansare a cărţii “Un miracol românesc: Gheorghe Zamfir” s-a încheiat cu un recital al marelui artist. “Sunt foarte emoţionat. Sunt aceleaşi emoţii pe care le simt de atâţia ani de când reprezint România în lume, de când port stindardul acestui popor pe care l-am iubit cum iubeşte pădurea păsările şi păsările pădurea. Nu ştiu dacă se poate exprima în cuvinte dragoste neţărmurită pentru patrie. Le mulţumesc autorilor acestei cărţi, care au scris despre viaţa şi activitatea mea”, a spus, emoţionat, maestrul Gheorghe Zamfir.

 

Daniel Ghiţă, prodecanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universității din Craiova: «Volumul „Un miracol românesc: Gheorghe Zamfir” depăşeşte graniţele unui simplu demers ştiinţific, fiind consacrat unei personalităţi cu asemenea valenţe universale. De asemenea, volumul nu abordează numai o temă de cercetare propriu-zisă, ci o personalitate ale cărei valenţe sunt greu de cuprins în paginile unei cărţi, fie ea şi cu caracter monografic. Am văzut în monografia lansată astăzi originile olteneşti ale maestrului. În contextul demersurilor autorităţilor locale de a duce municipiul Craiova în elita marilor oraşe culturale europene, ceea ce se întâmplă astăzi cred că reprezintă un vector deosebit de important către această direcţie».