Poliţiştii vor începe, de luni, controalele la importatorii de materiale pirotehnice

0
355

Poliţiştii vor începe, de luni, controale la firmele care importă obiecte pirotehnice, urmând ca după prima săptămână din luna decembrie toţi comercianţii care vând, fără autorizaţie, materiale pirotehnice, să fie traşi la răspundere de autorităţi. Oamenii legii au informaţii că importatorii au adus deja în ţară peste 100 de tone de materiale pirotehnice care vor fi comercializate de sărbătorile de iarnă către diverse firme, şi asta fără a fi luată în calcul cantitatea de astfel de obiecte care va intra pe piaţă în mod ilegal.

Poliţiştii le amintesc persoanelor juridice, dar şi celor fizice, că cei care nu se supun legislaţiei în vigoare riscă să se aleagă cu dosar penal, ceea ce poate însemna închisoare de la 3 luni la un an.

“Intensificăm activităţile pentru prevenirea înregistrării unor incidente deosebite pe zona folosirii necontrolate a materialelor pirotehnice. Ca în fiecare an, vom declanşa o acţiune naţională care va viza două planuri: menţinerea sub control a importatorilor de materiale pirotehnice şi intensificarea controalelor la toate societăţile comerciale care sunt autorizate pentru comercializarea şi executarea focurilor de artificii. În prezent avem înregistrate 12 societăţi comerciale care realizează operaţiuni cu importuri sau transferuri de articole pirotehnice, iar din datele pe care le avem aceste firme au adus în ţară stocuri de aproximativ 125.000 de kilograme de materiale pirotehnice. Urmează ca acestea să fie transferate la alte societăţi care au dreptul de comercializare sau de folosire a acestor materiale pirotehnice. Societăţile comerciale (n.r — care le importă) au dreptul să le comercializeze doar firmelor autorizate şi specializate în executarea focurilor de artificii”, a declarat pentru AGERPRES chestor Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR.

Poliţiştii ştiu că în perioada sărbătorilor materialele de acest tip sunt vândute adesea la negru, aşa că vor face controale la firme, în pieţe, în zonele comerciale, în preajma şcolilor sau în parcuri.