Întâlnire cu „Prietenii Motanului Încălţat”, în centrul Craiovei

0
343

„Prietenii Motanului Încălţat” sunt foarte nerăbdători să vină în faţa spectatorilor, aşa că au convocat un consiliu al păpuşilor la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” şi au hotărât, de comun acord, ca ultima călătorie a „Autobuzului cu păpuşi” să se petreacă pe 13 august și nu pe 14, cum fusese anunțat inițial. Astfel, începând de astăzi, păpuşile revin în Piaţa „William Shakespeare”, la ora 19.30, cu o amuzantă versiune a celebrei poveşti a Motanului Încălţat şi a Prinţului Carabas, cu Iulia Cârstea (coordonator proiect), Oana Stancu, Alis Ianoş, Daniel Mirea și Emanuel Popescu.

Spectacolul „Prietenii Motanului Încălțat” face parte din proiectul stagiunii estivale al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”, „Maratonul păpușilor”, organizată în perioada 1 iulie – 27 august, în Piața „William Shakespeare” – esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”. «Este un program care nu urmăreşte bifarea tradiţionalei deja stagiuni estivale, ci demonstraţii de mânuire, de dibăcie şi dexteritate specifice păpuşarilor. Astfel, păpuşi din spectacolele actuale sau păpuşi uitate din spectacole „pensionate” vor reveni în atenţia publicului, ca într-o expoziţie vivantă şi muzicală», preciza, la debutul proiectului, managerul teatrului, Adriana Teodorescu. Până acum, programul a cuprins reprezentații cu „Beatles, my love”, „Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, „Parodii cu păpuși” și „Autobuzul cu păpuşi”.

«În momentul în care ni s-a propus să realizăm un proiect, am zis să trebuie să îmi răspundă la niște întrebări: de ce îl fac, pentru ce și pentru cine? Și atunci m-am gândit la povestea Motanului Încălțat, unde păpușile sunt superbe, scenografia, la fel, este foarte frumoasă», spune actrița Iulia Cârstea, coordonatorul proiectului. Astfel, au fost realizate trei spectacole. «„Bunicuțele Motanului Încălțat” e un spectacol pretențios, care se poate juca doar pe o scenă de teatru sau într-o Casă de Cultură, unde avem posibilități tehnice, o comedie spumoasă și antrenantă. „Prietenii Motanului Încălțat” e special realizat pentru a fi jucat în spații neconvenționale, în piață, în parc, în curtea unei școli, fără pretenții tehnice. Apoi „Motanul Încălțat” – numai și numai cu păpuși, pentru cei mai mici, respectiv pentru copilașii din grădinițe. Este un proiect foarte greu, solicită foarte mult actorul, atât ca interpretare, dar în primul rând ca mânuire», a explicat Iulia Cârstea.

Iulia Cârstea

Actrița Teatrului „Colibri” a adăugat că «în felul acesta se pot rezolva și unele probleme… sociale: cei care au bani pot să vină la teatru să vadă „Bunicuțele Motanului Încălțat”, unde povestea este respectată în proporție de 90%, cei care au o situație mai precară pot veni în piață și în cartiere, ca să vadă povestea Motanului Încălțat, iar pentru cei mai mici ne vom deplasa noi în grădinițe».

„Prietenii Motanului Încălțat” este penultimul spectacol din „Maratonul păpușilor”, stagiunea estivală urmând să se încheie cu aproape o săptămână de reprezentații cu „La joacă prin lumea poveştilor” (22-27 august), avându-i în distribuție pe actorii Adriana Ioncu, Oana Stancu, Alis Ianoș și Ilie Turcu.