Expoziţie şi masă rotundă cu tema „S.O.S. culele din România”

0
450

Uniunea Arhitecţilor din România – filiala euroregională S-V Oltenia, împreună cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj vor organiza vineri, 16 august, ora 10.00, în Piața Prefecturii, expoziţia „S.O.S. culele din România”. Vernisajul va fi urmat, la ora 12.00, de o masă rotundă cu aceeași temă, găzduită de Sala Mare a Consiliului Judeţean Dolj.

După cum precizează reprezentanții Uniunii Arhitecţilor din România (UAR) – filiala euroregională S-V Oltenia, scopul organizatorii expoziției este „de a oferi craiovenilor, şi nu numai, posibilitatea de a vizita virtual, prin intermediul imaginilor, 24 de construcţii de apărare (de tip culă, casă-culă şi turn de observaţie) din România şi în special din regiunea Olteniei”.

Expoziţia va putea fi văzută în perioada 16-18 august, între orele 10.00 – 20.00, în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde craiovenii vor putea afla detalii inedite despre construcţiile de tip culă şi unde vor putea semna petiţia „S.O.S. culele din România”. „Petiţia iniţiată de U.A.R. – filiala euroregională S-V Oltenia urmăreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea împiedicării distrugerii culelor – construcţii emblematice pentru istoria şi tradiţia arhitecturală a regiunii Oltenia”, mai spun organizatorii evenimentului.

Vernisajul va fi urmat, la ora 12.00, de o masă rotundă cu aceeași temă, găzduită de Sala Mare a Consiliului Judeţean Dolj. Manifestarea organizată la Craiova va reuni reprezentanţi ai administraţilor judeţene din Oltenia, reprezentanţi ai direcţiilor de cultură din Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Teleorman şi Argeş, primari şi proprietari ai culelor din judeţele menţionate, oameni de cultură şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură, cât şi reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului.

Proiectul „Culele din Oltenia” a fost gândit ca un mijloc de oprire a dezastrului în ceea ce priveşte degradarea, uneori aproape de dispariţie, a culelor din România, componente ale patrimoniului cultural, elemente de identitate naţională, bijuterii ale arhitecturii româneşti, prin asigurarea unei baze ştiinţifice detaliate care să fie un punct de plecare în orice demers de restaurare. În cadrul proiectului s-a procedat la inventarierea, fotografierea şi evaluarea culelor din Gorj, Olt, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman.