Bugetul pe 2013 al Consiliului Judeţean Dolj, asemănător cu cel de anul trecut

0
287

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a dezbătut, ieri, într-o conferinţă de presă, câteva subiecte de actualitate. A început cu bugetul pe anul 2013, a continuat cu câteva chestiuni legate de unele măsuri cerute de FMI Guvernului Ponta, a vorbit despre vizita la Bruxelles de săptămâna trecută, la cea de-a 99-a Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor, şi a încheiat cu subiectul legat de numirea ca secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene a lui Alin Mitrică, suspendat deocamdată din funcţia de administrator public al judeţului Dolj. Ion Prioteasa a mai anunţat că de săptămâna viitoare vor începe întâlnirile cu primarii, pentru a discuta despre nevoile şi proiectele pe care doresc să le dezvolte în acest an.

Bugetul Consiliului Judeţean Dolj, pe anul 2013, va fi apropiat de cel de anul trecut, a anunţat preşedintele Ion Prioteasa. Asta înseamnă că vor fi bani pentru funcţionare, pentru investiţii, baza punându-se tot pe accesarea fondurilor europene. “Aşteptăm să vedem cifrele finale ale judeţului Dolj. Din datele finale pe care le avem până acum, bugetul este apropiat de cel pe care l-am avut în anul 2012. La unii indicatori avem sensibile scăderi. Avem un buget îndestulător pentru problemele de funcţionare ale Consiliului Judeţean Dolj şi ale unităţilor din subordine şi mai puţin pentru ceea ce înseamnă investiţiile în continuare. Şansa şi speranţa noastră stă în continuare în fondurile europene şi de aceea ne pregătim cu toată  forţa să abordăm exerciţiul financiar 2013-2020”, a declarat Ion Prioteasa.

Primăriile sunt obligate să plătească 85% din datorii până la 31 martie

Începând de săptămâna viitoare, la nivelul Consiliului Judeţean Dolj vor începe întâlnirile cu primarii din judeţ, pentru probleme care sunt la ordinea zilei. „România este presată de FMI să-şi reducă arieratele. Orice instituţie din subordinea Consiliului Judeţean Dolj, orice primărie, are obligaţia ca până la 31 martie să stingă cel puţin 85% din arierate. Suntem în discuţie şi cu Direcţia de Finanţe Publice, să vedem care sunt localităţile care au arierate, dar şi la întâlnirile cu primarii vom insista ca cei care au datorii mai mari de 90 de zile să poată apela la un împrumut pentru a termina cu datoriile”, a anunţat Ion Prioteasa, care a mai adăugat că banii primiţi de primării trebuie prioritizaţi în aşa fel încât să finalizeze investiţiile începute, în primul rând, să se achite arieratele şi să se deschidă investiţii noi numai dacă au sursele de finanţare asigurate. O altă discuţie cu aleşii locali va fi legată de asigurarea cofinanţării proiectelor europene, acolo unde este cazul. În judeţul Dolj sunt 18 primării care desfăşoară proiecte pe Măsura 3.2.2., iar cofinanţarea la 3 milioane de euro este uriaşă pentru bugetul unei comune. „Primarii care au proiecte europene vor trebui să fie ajutaţi. Unii dintre primari au proiecte destul de mari pe Măsura 3.2.2. de exemplu, cu circa 3 milioane de euro. Avem în judeţul Dolj 18 localităţi, deci cofinanţarea pentru aceştia şi mai ales plata ultimelor facturi de TVA este împovărătoare. Va trebui găsită o soluţie, să le dăm şi noi o mână de ajutor”, a afirmat şeful administraţiei doljene.

„Sunt sigur că Alin Mitrică va şti ce are de făcut”

Alin Mitrică

Ion Prioteasa este de părere că numirea lui Alin Mitrică în funcţia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene va fi un ajutor în plus, pentru că din acest moment primarii din judeţul Dolj vor avea la cine să apeleze pentru a putea accesa fonduri pentru localităţile pe care le conduc: „Alin Mitrică, colegul nostru, administrator public al judeţului, cel care mi-a fost alături aproape opt ani, pleacă pe un post deosebit de important la Bucureşti, ca secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Funcţia este foarte importantă. Acolo va putea să îndrume primarii din judeţul Dolj. Asta nu înseamnă că ne va da nouă pe uşa din dos banii Uniunii Europene, dar o să avem o informaţie la timp. Sunt sigur că Alin Mitrică va şti ce are de făcut în această înaltă funcţie. Suntem foarte mândri că Organizaţia PSD Dolj a putut obţine o funcţie aşa importantă”.

Oltenii vor zbura în curând către Luton şi Valencia de pe Aeroportul din Craiova

În perioada următoare va fi organizată o licitaţie pentru noi destinaţii de pe Aeroportul din Craiova. Oltenii vor beneficia de curse aeriene directe către  Aeroportul Luton din Marea Britanie şi Valencia din Spania. „În acest moment, este liber pentru organizarea unei licitaţii pentru stabilirea de noi destinaţii de pe Aeroportul din Craiova. Primele două destinaţii pentru care se organizează licitaţii sunt pentru aeroportul Luton din Marea Britanie şi Spania. La ultima am avut mai multe dezbateri. Site-ul Ministerului de Externe ne arată o aglomerare foarte mare de români în Valencia şi aceasta va fi destinaţia”, a mai anunţat Ion Prioteasa.

 

Bienală de arhitectură la Muzeul Olteniei

La data de 12 februarie a.c., se va organiza, la Craiova, o bienală de arhitectură. Toţi arhitecţii din regiunea Oltenia, dar şi de la facultăţi din ţară vor fi prezenţi la eveniment. Vor avea loc dezbateri şi vor fi expuse cele mai premiate creaţii de patrimoniu ale arhitecţilor români din anul 2012. „Cu această ocazie vom aborda o temă care ne priveşte şi anume salvarea culelor din Oltenia. În regiunea noastră sunt 16 cule, dintre care două în judeţul Dolj. Multe dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare. Vom transmite un semnal de alarmă Ministerului Culturii pentru a fi prinse pe un program european. Am onoarea să fiu preşedintele comitetului de organizare al Bienalei de la Craiova. Faptul că ne vor veni aici atâţia arhitecţi este foarte important, pentru că, pe de-o parte, vor vedea şi ei schimbările şi vom putea să ne facem cunoştinţe noi cu care să colaborăm atunci când vom dori să organizăm concursuri de idei”, a anunţat Ion Prioteasa.

România va organiza un Forum al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi vicepreşedinte al Grupului Interregional „Dunărea”, Ion Prioteasa, a afirmat în cadrul conferinţei de presă că, în a doua jumătate a anului 2013, va fi organizat în România un Forum al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în cadrul căruia vor fi dezbătute teme de interes european.

«Săptămâna trecută am fost la Bruxelles, pentru a participa la cea de-a 99 Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor. Sunt onorat să reprezint acolo România şi să fiu ales preşedinte al Delegaţiei Naţionale a României la Comitetul Regiunilor (CoR) de la Bruxelles. Această funcţie incubă responsabilităţi noi. Este o activitate destul de solicitantă. În această săptămână la Bruxelles am participat la reuniunea Biroului Grupului Partidului Socialist European, am fost la reuniunea Biroului CoR, la reuniunea Grupului Interregional „Dunărea”, la reuniunea Delegaţiei Românei şi la Sesiunea Plenară. A fost prezent la întâlnirea noastră şi domnul Joaquin Almunia, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european pentru concurenţă, care, în alocuţiunea dumnealui, s-a referit la problemele speciale prin care trece Uniunea Europeană în această perioadă de criză. Avem în continuare aşteptări mari pe Strategia Dunării. În partea a doua a acestui an, în România va fi organizat al doilea mare forum pe Strategia Dunării, după cel desfăşurat în Germania. Este un program european pentru care se va aloca o sumă foarte mare de bani. Eu cred în acest program foarte mult şi cred în priceperea primarilor şi a autorităţilor locale de a accesa fonduri europene», a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi preşedinte al Delegaţiei Naţionale a României la CoR, Ion Prioteasa.