Un nou eveniment în cadrul proiectului „Adoptă un liceu”

0
551

Peste 120 de participanţi, reprezentanţii a 24 de licee tehnologice, ai mediului de afaceri şi autorităţilor, s-au aflat la Buşteni, în perioada 24-26 octombrie, la tabăra „Adoptă un liceu” pentru a descoperi cum pot lucra mai bine împreună. Craiova a fost reprezentată de Liceul Tehnologic Auto, care a fost adoptat, în 2013, de un grup de companii private: Cummins Generator Technologies Romania, Popeci Utilaj Greu, Kirchhoff Automotive Romania, Sitco Service, Watt Craiova ş.a.

„Adoptă un liceu” este un proiect iniţiat de „Şcoala de Valori” şi Asociaţia „ROI” pentru a aduce liceele tehnologice mai aproape de mediul privat. Obiectivul este ca elevii, profesorii, părinţii, reprezentanţii comunităţii de afaceri, ai organizaţiilor neguvernamentale şi autorităţilor locale să lucreze împreună pentru ca liceele să-şi îmbunătăţească performanţele şi să devină modele pentru alte şcoli.

În tabăra de la Buşteni – organizată de„Şcoala de Valori” şi Asociaţia „ROI” şi desfăşurată cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi al Ministerului Tineretului şi Sportului şi a numeroşi parteneri – au fost prezenţi reprezentanţi ai unor licee din Alba, Argeş, Constanţa, Dolj, Suceava, Galaţi, Timişoara, Sălaj, Vrancea, dar şi din Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Bucureşti. „Ne bucurăm că atât de multe licee din întreaga ţară au răspuns invitaţiei noastre pentru a face schimb de bune practici. S-a discutat despre faptul că firmele doresc să vadă că şi şcoala este deschisă şi se implică – directorii, profesorii, elevii, părinţii –, că nu aşteaptă pur şi simplu să vină alţii să le dea. A fost clarificat cadrul legislativ şi am văzut că adaptarea programei şcolare la cerinţele agenţilor economici se aplică în cazul şcolilor unde funcţionează modelul dual”, a declarat Simona David-Crisbăşanu, preşedintele Asociaţiei „ROI”.

Craiova a fost reprezentată de Liceul Tehnologic Auto

Liceul Tehnologic Auto Craiova, care a fost adoptat, în anul 2013, de un grup de companii cu activitate în judeţul Dolj, a fost prezent la Buşteni cu cea mai numeroasă delegaţie: peste 30 de elevi, profesori şi reprezentanţi ai companiilor susţinătoare. „Foarte multe firme din Craiova au considerat că a venit momentul să-şi unească forţele pentru a se forma şi în Craiova o şcoală profesională, o şcoală de buni meseriaşi. Este o mare bucurie şi onoare pentru noi că am fost adoptaţi în cadrul acestui proiect. Liceul nostrum are specialităţi tehnice cerute pe piaţa muncii. Firmele îşi exprimă punctele de vedere cu privire la ceea ce au nevoie şi ne propunem să şcolarizăm ceea ce cer”, a explicat Viorica Cârstea, director adjunct al liceului.

Peste 20 de licee din ţară implicate în proiect

Liviu Ungureanu, iniţiatorul „Adoptă un liceu” Craiova, a explicat că firmele s-au implicat în proiect pentru că, în primul rând, elevii pot deveni viitorii lor angajaţi, dar şi pentru că este important să sprijine comunitatea locală. „Cu cât reuşim să ne implicam mai devreme în educaţia elevilor, cu atât vor fi mai bine pregătiţi. În acest proiect, pe lângă pregătirea tehnică pe care o asigură companiile, organizaţiile neguvernamentale partenere vin cu programe de educaţie non-formală pentru elevi, pentru a căpăta şi abilităţi de organizare, de comunicare, de lucru în echipă şi de coordonare. Pe lângă ceea ce realizăm noi, companiile, în colaborare cu organizaţiile neguvernamentale, cu sprijinul autorităţilor, putem avea un impact major în educaţia românească. Iar dacă acest lucru se întâmplă în cele peste 20 de licee din toată ţara, prezente în tabără, putem spune ca devine un fenomen naţional”, a declarat Liviu Ungureanu, director de achiziţii pentru Europa de Est şi Germania în cadrul companiei Cummins.

Instituţiile şi companiile craiovene care alcătuiesc grupul de sprijin pentru Liceul Tehnologic Auto Craiova sunt Universitatea din Craiova, Camera de Comerţ şi Industrie Craiova, Cummins Generator Technologies Romania, Popeci Utilaj Greu, Kirchhoff Automotive Romania, Sitco Service, Watt.