Alţi 12 angajaţi ai Regionalei CFR Călători Craiova „săltaţi” pentru audieri în dosarul „naşilor” şpăgari

0
386

Trei dintre ei au fost reţinuţi pe 24 de ore

Cercetările în dosarul reţelei naşilor şpăgari de pe trenurile de călători continuă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, care coordonează ancheta în cauză, au emis mandate de aducere pentru alţi 12 angajaţi ai Regionalei CFR Călători Craiova, mai exact un inspector şi 11 şefi de tren şi conductori, care au fost ridicaţi, ieri dimineaţă, de poliţişti şi trimişi la Braşov pentru a fi audiaţi. Până la ora 15.00, trei dintre ei fuseseră reţinuţi pentru 24 de ore. Acesta este al doilea lot de angajaţi ai Regionalei CFR Craiova care este audiat în cauză, după ce, săptămâna trecută, alţi 21 au luat drumul Braşovului.

Alţi 12 angajaţi ai Regionalei CFR Călători Craiova, respectiv un inspector şi 11 şefi de tren şi conductori, pe numele cărora procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au emis mandate de aducere, au fost ridicaţi, ieri dimineaţă, din Gara Craiova, de poliţiştii de la Transporturi Feroviare, care i-au „îmbarcat” într-un microbuz şi i-au trimis la Braşov, sub escortă. Aceştia erau pe lista persoanelor ce urmau să fie audiate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov în dosarul vizând mita pe care „naşii” o primeau de la călătorii prinşi fără bilete, banii despre care există indicii că erau, apoi, împărţiţi cu superiorii.

„În acestă dimineaţă (n.r. –  ieri dimineaţă) am pus în executare 12 mandate de aducere emise de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov pe numele unui inspector şi a 11 şefi de tren şi conductori, toţi angajaţi în cadrul Regionalei CFR Călători Craiova. Ei au fost ridicaţi şi trimişi la Braşov, pentru a fi audiaţi în acelaşi dosar vizând fapte de corupţie în sistem în care au mai fost ridicaţi, săptămâna trecută, alţi 21 de angajaţi. Faţă de 19 dintre cei 21 s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara”, ne-a declarat comisar-şef Constantin Budici, şefului Serviciului Regional al Poliţiei Transporturi Feroviare Craiova.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov spun că măsura obligării de a nu părăsi ţara luată faţă de cei 19 angajaţi ai Regionalei CFR Craiova nu este definitivă, întrucât s-a declarat recurs faţă de respingerea propunerii de arestare preventivă. Din cei 12 duşi la audieri ieri, până la ora 15.00 fuseseră reţinuţi trei. „Este adevărat, faţă de 19 angajaţi ai Regionalei CFR Călători Craiova s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara în locul arestării preventive cerute de noi, însă nu este definitivă pentru că am declarat recurs. Legat de ceilalţi 12 aduşi astăzi (n.r.-ieri) la audieri, pot să vă spun că până în acest moment, adică la ora 15.00, au fost emise ordonanţe de reţinere pe 24 de ore pentru trei dintre ei. Cercetările în dosar se efectuează sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu”, ne-a declarat Alina Mihaela Popescu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

 „Naşii” ridicaţi săptămâna trecută, suspendaţi cinci zile

În ceea ce-i priveşte pe cei 21 de conductori şi şefi de tren „săltaţi” săptămâna trecută, cel puţin o perioadă, aceştia nu vor mai desfăşura activităţile de până acum. Pentru că nu pot fi daţi afară până nu există o hotărâre definitivă prin care să fie condamnaţi şi nu li se poate îngrădi dreptul la muncă, trei dintre ei au devenit muncitori necalificaţi, iar restul au interdicţia, timp de cinci zile, de exercitare a funcţiei de până acum. „Despre cercetări eu nu pot să vă spun nimic, pentru că nu ştiu. Mie mi s-a comunicat de la Bucureşti că pentru trei din cei 21 de angajaţi ridicaţi săptămâna trecută, care nu sunt toţi din Craiova sau din Dolj însă lucrează la Regionala Craiova, s-a schimbat încadrarea în statul de funcţii. Mai exact, din conductori de tren, au devenit muncitori necalificaţi. Restul nu au mai au dreptul de desfăşura activităţi similare celor în exercitarea cărora au comis faptele de care sunt suspectaţi, însă pe o perioadă de cinci zile începând cu data de 29 octombrie. La expirarea acestui termen o să vedem ce va dispune conducerea. Până atunci, îi folosim la alte activităţi, pentru că eu trebuie să le ofer un loc de muncă”, ne-a declarat directorul Regionalei CFR Călători Craiova, Dan Stana.

 

Cercetările în acest dosar durează de mai bine de un an, au fost demarate la nivelul Regionalei CFR Călători Braşov, fiind apoi extinse la nivelul întregii ţări. Dosarul a „explodat” joia trecută, când au fost ridicaţi primii angajaţi. După cum au comunicat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, totul a început «ca urmare a sesizării din oficiu din data de 17 martie 2011, prin procesul-verbal al Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov din cadrul Direcţiei Poliţiei Transporturi a Inspectoratului General al Poliţiei Române. Începând de la data sesizării şi până în prezent, au fost şi sunt efectuate cercetări penale privind fapte de corupţie şi asociere