Preşedintele sirian ameninţă comunitatea internaţională

1
376
Bashar al-Assad

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a avertizat, într-un interviu publicat de „Sunday Telegraph”, că o intervenţie occidentală în Siria ar declanşa un adevărat cutremur în regiune şi ar transforma ţara într-un „nou Afganistan”. „Siria este acum un nod în această regiune. Este o linie tectonică şi, dacă te joci cu pământul, poţi provoca un cutremur. (…) Orice problemă în Siria va incendia întreaga regiune. Dacă planul este de divizare a Siriei, acesta va diviza întreaga regiune”, a declarat preşedintele sirian, adăugând: „Vreţi să vedeţi alt Afganistan sau zeci de Afganistanuri?”. Al-Assad a recunoscut că forţele de securitate siriene au comis „multe greşeli” în prima perioadă a mişcării de contestare populară din ţara sa, însă a insistat că, ulterior, acestea au vizat „numai terorişti”. Liderul sirian – confruntat din martie cu o amplă mişcare de contestare – a apreciat că a reacţionat altfel decât alţi lideri la manifestaţii: „Nu am mers pe calea guvernelor încăpăţânate (…) La şase zile după începerea protestelor, am început reformele”.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a cerut lui Assad să răspundă revendicărilor protestatarilor prin aplicarea de reforme reale, „nu prin represiune şi violenţe”, şi încetarea imediată a operaţiunilor militare. Şi membrii Ligii Arabe au transmis, vineri, „un mesaj urgent” pentru guvernul sirian, denunţând „uciderea civililor!” care iau parte la proteste.

În paralel, mişcarea de contestare a regimului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad a continuat, vineri şi sâmbătă. Confruntări violente au avut loc la Homs, între armata siriană şi militari care au dezertat din forţele regimului de la Damasc, şi s-au soldat cu moartea a 17 militari.

 

1 COMENTARIU

  1. SI ALA CUM II CHIAMA ? KHADAFI PARCA A SPUS CAM ASA CEVA , IAR PANA LA URMA CE A FACUT….? II AU BAGAT CRVA IN CUR PARCA NU…? SI LU ASTA O SA II BAGE CEVA MAI MARE,,,CU SIGURANTA…

Comments are closed.